Sağlık
Moderator
Sağlıklı yağlar, vitaminler ve antioksidanlar içeren bir "süper gıda" olan avokado sağlığa yararlarıyla dikkat çekiyor. Ancak avokadonun faydası kadar zararı da var. Aşırı avokado tüketmek bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Son yılların popler meyvesi avokado, sağlıklı yağlar, vitaminler ve antioksidanlar içeren bir "süper gıda" olarak kabul ediliyor. Bu nedenle diyet listelerinin vazgeçilmez meyvesi arasında yer alıyor.
Avokado uzun zamandır sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besin merkezi olarak biliniyor. Avokadoların birçok sağlık yararı olduğu bilinse de, potansiyel dezavantajları da yok değil. Avokadonun yarardan çok zarar veren şok edici yan etkileri olabilir.
Nadir de olsa, bazı kişiler avokadolara karşı alerjik reaksiyonlar görür. Semptomlar ağızda hafif kaşıntı ve şişlikten nefes alma zorluğu veya anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonlara kadar değişebilir.
Avokadolar, genellikle sindirim sağlığı için iyi bir şey olan lif açısından zengindir. Ancak, bir seferde çok fazla lif almak sindirim sistemini bunaltabilir ve şişkinliğe, gaza veya ishale neden olabilir.
Bu, özellikle avokado alımını aniden artıran kişiler için geçerlidir. Ölçülülük önemlidir; bir avokadonun yaklaşık üçte biri kadar bir porsiyon, midenizi bozmadan faydalarını elde etmek için genellikle yeterlidir.
Avokadolar genellikle kilo vermeye uygun bir yiyecek olarak tanıtılsa da,yüksek kalorili ve yağ içeriği aşırı tüketildiğinde hedeflerinize aykırı olabilir. Tek bir orta boy avokado yaklaşık 240 kalori ve 22 gram yağ içerir. Aşırı tüketilmesi özellikle diğer kalorisi yoğun yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde- kilo alımına katkıda bulunabilir.
Çok az kişi şunu fark ederavokadolar belirli ilaçlarla etkileşime girebilirÖrneğin, avokadolar kan pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini açısından zengindir. Bu, varfarin gibi kan inceltici ilaçların etkilerini ortadan kaldırabilir ve sizi kan pıhtısı riski altına sokabilir.
Alerjiden farklı olarak,avokado intoleransıbağışıklık sistemi yerine sindirim sistemini içerir. İntoleransı olan kişiler avokado yedikten sonra mide ağrısı, mide bulantısı veya ishal yaşayabilir.
Bu reaksiyon, vücudun meyvedeki belirli bileşikleri düzgün bir şekilde sindirememesinden kaynaklanır. Bir yiyecek günlüğü tutmak, avokadoların sizin için bir tetikleyici olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Avokadolar, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olan bir mineral olan potasyumun mükemmel bir kaynağıdır. Ancak,çok fazla potasyum zararlı olabilir. Özellikle böbrek sorunları olan kişiler için.
Kan dolaşımındaki aşırı potasyum, düzensiz kalp atışı, kas zayıflığı ve ciddi vakalarda kalp durması gibi semptomlara neden olan bir durum olan hiperkalemiye yol açabilir. Diyetinizdeki potasyumu sınırlamanız önerildiyse, avokado tüketiminizde dikkatli olun.ÖNEMLİ: ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), avokadonun kabuğunda listeria bakterisi bulmuştur. Maruziyetinizi en aza indirmek için, bakterileri kabuktan iç ete geçirmemek için avokadoyu kesmeden önce her zaman iyice yıkayın.