Sağlık
Moderator
Bebekken ya da çocukluk döneminde saç renginiz daha açık tonlarda ya da sarı renkte olabilir. Zaman geçtikçe saçlarınız koyulaşabilir. Genellikle "ben küçükken sarışındım" cümlesini çok duyarız. Çocukluk fotoğraflarınıza baktığınızda saçlarınızdaki gözle görülür farkı görürsünüz. Saçlarınızın zamanla değişmesinin ve renginin koyulaşmasının bir nedeni var.
Saçlarınz genellikle yaşınızın ilerlemesiyle birlikte beyazlar. Bu döneme kadar herkes saç renginin aynı kaldığını düşünür. Ancak gerçek böyle değil.
Genellikle toplumda "ben çocukken sarışındım" cümlesini en az 1 kişiden duyarsınız ya da sizin saçlarınız da küçükken daha açık tonlarda olabilir. Çocukluk fotoğraflarınıza baktığınızda zaman içinde olan değişimi daha net görürsünüz. Çünkü yaşınız ilerledikçe saçlarınız daha koyu bir renk almıştır. Saçlarınızın yaşınızın ilerlemesiyle birlikte değişmesinin pek çok nedeni var.
Genetik faktörler bu değişimin birinci nedeni olarak kabul edilir. Saç renginizdeki değişiklikler; saç, cilt ve göz rengini belirleyen farklı pigment türlerinin genel adı olan 'melanin' isimli pigmentten kaynaklanır. Saç renginden sorumlu pigmentlere ise 'eumelanin' ve 'pheomelanin' denir.
Eumelanin saçınızın rengini belirleyen bir pigmenttir. Eumelanin fazla olması saç tonunuzun daha koyu olacağı anlamına gelir. Feomelanin ise saçınızın 'sıcaklığını' belirler. Örneğin kızıl saçlarda bu pigment daha fazla bulunur. Eumelanin ve feomelanin kombinasyonu sizin doğal saç renginizi oluşturur.
Vücudun üretmiş olduğu melanin miktarını genlerimiz belirler. Ancak, yaş küçükken tüm genler aktifleştirilmemiştir ve bu durum da saç tonun gençken daha farklı görünmesine sebep olur. Yaş ilerledikçe bu genler aktifleşir. Bu da daha fazla eumelanin üretilmesine neden olur. Bunun sonucunda ise saçlarınız eskiden olduğundan birkaç ton daha koyu görünür.
Saç renginizin zamanla koyulaşmasının pek çok nedeni var; İnsanlar yaşlandıkça, melanositler daha az melanin üretir ve bu durum da pigmentler azalmaya başlar. Bu durum da saçın doğal renginin eskisinden daha gri ve koyu görünmesine sebep olur.
Herkesin aynı dönemde saçının koyulaşması mümkün değildir. Koyulaşma süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir ve genetik faktörlerden etkilenir.
Güneş ışığına fazla miktarda maruz kalırsanız saç renginiz koyulaşabilir. Güneşte bulunan UV ışınları saça nüfus eder ve melanini parçalayarak saç pigmentini etkiler. Parçalanmış melanin, saç rengini koyulaştırma özelliğine sahiptir.
Genetik faktörlerde saçın koyulaşmasını ve koyulaşma hızını beliler. Bazı insanların yaşlandıkça saçlarının hızlı bir şekilde koyulaşmasına sahip genetikleri vardır. Genetik faktörlerin saç köklerinde ki melanin üretimini etkileme ihtimali vardır.
Hamilelik, ergenlik veya menopoz gibi bazı süreçlerde hormonlarda değişiklik yaşanabilir. Hormon seviyelerinin değişmesi melanini etkiler. Saç renginde koyulaşma ve azalma gibi etkiler gözükebilir.
Şapka kullanarak ve UV ışınlarından koruyan bakım ürünlerini kullanarak güneşin zararlı ışınlarından saçlarınızı koruyun. Melanin parçalanmasını önleyerek saçlarınızın daha hızlı koyulaşmasını engelleyebilirsiniz.Saçınıza düzenli olarak saç kremleri ve maskeleri ile bakım yapmak, saç sağlığını korumaya ve nemlendirmeye destek olur. Bakımlı saçların koyulaşma süreci daha yavaştır. Saçlarınızı şekillendirirken kullandığınız aletlerin aşırı ısıda olması saça zarar verebilir ve saçın koyulaşmasına katkıda bulunabilir. Isı ile saçınızı şekillendirmeyi azaltın ve saçınızı fazla ısıdan korumak için ısı koruyucu spreyleri saçınıza uygulayın.
Yaş ilerledikçe saç renginin değişmesi oldukça yaygındır. Bunun nedeni, saç foliküllerinin içindeki pigment üreticisi hücrelerin (melanositler) zamanla azalmasıdır. Saç rengini belirleyen pigmentler olan melanin, yaşlandıkça azalır ve bu da saçın beyazlamasına veya griye dönmesine neden olabilir.Genetik faktörler, saç renginin ne zaman ve ne hızda değişeceğini etkileyebilir. Ayrıca, saç rengindeki değişiklikler kişinin genel sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve çevresel etmenler gibi diğer faktörlerden de etkilenebilir.