Dünyadan Haberler
Moderator
Dijital göçebelik, birçok insanın uzaktan çalışmak zorunda kaldığı pandemi sırasında patlama yaptı. Bu sistem sayesinde imkanı olan çok sayıda kişi daha ucuz ülkelere gidip, kendi ülkesindeki işini internetle uzaktan yapma fırsatına kavuştu. New York Times gazetesinin haberine göre, ABD’de başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanmasından sonra dijital göçebeliğe ilgi artı. Google’da yapılan “Taşınmak için en iyi ülkeler” aramaları söz konusu seçimden sonra zirveye ulaştı.
Haberde, “Pandemi geride kalsa da birçok şirket uzaktan çalışma sistemine devam ediyor ve çalışanlarının uzun süre seyahat etmesine, yani dijital göçebeliğineizin veriyor. Çalışanlar da daha ucuz olan, yaşam tarzı uygun ülkelere dijital göçebe olarak gidip uzaktan internet aracılığıyla çalışıyorlar” denildi. Dijital göçebe vizelerinin insanların birkaç aydan beş yıla kadar değişen sürede yabancı bir ülkede oturmasını veçalışmasını sağladığı bildirildi. Yeni Zelanda, Japonya, Kenya ve Tayland dahil 50’den fazla ülkenin dijital göçebe vizesi verdiği belirtildi. Dijital göçebe vizesi alabilmenin koşullarının ve ücretlerinin ülkelere göre farklılık gösterdiği ifade edildi.
Hangi ülkeler popüler?
New York Times gazetesinin haberinde İspanya, Portekiz, Hollanda ve Norveç’in Avrupa’daki en popüler dijital göçebe destinasyonları arasında olduğu belirtildi. İspanya; ayda 2 bin 450 dolar (84 bin TL), Portekiz; ayda 3 bin 500 dolar (120 bin TL) kazanan dijital göçebelere vize veriyor. Arjantin ve Ekvador gibi Güney Amerika ülkeleri de daha ucuz olmaları nedeniyle popüler. Citizen Remote sitesinde dijital göçebe vizesi olan ülkelerin listesi yayınlanırken uzaktan çalışmada ülkelerin saat farkına dikkat edilmesi gerekiyor.