Dünyanın en eski kitaplarından biri satışa çıkıyor

Dünyanın en eski kitaplarından biri satışa çıkıyor

Hristiyan tarihinin en eski kitaplarından biri olan Crosby-Schøyen Kodeksi açık artırmayla satışa çıkıyor. Rekor fiyata satılması beklenen antik elyazması kitap, Christie's Müzayede Evi tarafından yarın satışa çıkarılıyor.

Dünyanın en eski din kitaplarından biri olan Crosby-Schøyen Kodeksi yarın açık artırmayla Londra'da satışa çıkıyor.

Mısır'dan gelen bu antik elyazması kitap, müzayede evi Christie’s’e göre Hristiyanlığın en eski dini kitabı.

Bin 700 yıl öncesine dayanan bu eser, eski Mısır'da kullanılan Koptik bir dilde beş erken Hristiyan metnini içeriyor.

Bunların arasında İncil'in bilinen en eski metinleri Yunus Kitabı ve Petrus'un İlk Mektubu'da yer alıyor. Artık bir bütün olmayan tarihi elyazmasının değerinin 3 milyon sterlin (3.8 milyon dolar) kadar olabileceği tahmin ediliyor.

Antik Mısır'da yaygın olarak kullanılan papirüs levhalarından oluşan, 40 yıllık bir sürede yazılan kitap, toplam 104 sayfalık el yazması metinler içeriyor.

'Crosby-Schøyen Codex, beş farklı yazar tarafından yazılmış beş farklı metin içeriyor ve bunların hepsi aynı "yazman" tarafından M.S 3. yüzyılda kopyalanmış.

zmymKgN-8UC-_b3orUetSA.jpg
HRİSTİYAN EDEBİYATININ DOĞUŞUNUN ANAHTARI Bu eser, Hristiyan kültürünün ve edebiyatının doğuşunun anahtar örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Codex'in yaşı ve bütünlüğü kadar içeriği de dikkat çekici. İçinde incilin iki kitabının bilinen en eski tam metinleri bulunuyor. Christie's, bu nadir eserin satışının, yarın Londra'daki Christie's King Street'te gerçekleşecek olan müzayedede 2 ila 3 milyon sterlin arasında bir fiyata sahip olabileceğini tahmin ediyor.
5P3tgHtOTkSfwM3Ht1E1Rg.jpg
 
Geri
Üst