Faydası kanıtlandı: Erken ölüm riskini azaltıyor

Sağlık

Moderator
Faydası kanıtlandı: Erken ölüm riskini azaltıyor

Acı tüketmenin vücut için pek çok faydası olduğu söylenir. Yemeklerde acı baharat kullanmak ya da acı biber tüketmek metabolizmayı hızlandırır. Ancak acı yiyecekler herkes tarafından severek tüketilmez. Peki, acı tüketmek vücutta nasıl bir etki bırakır?

tMddfQm_h0mkGIf91dwXPg.jpg

Acı biberde bulunan capsaicin maddesi, vücutta termojenezi (ısınma) artırarak metabolizmayı hızlandırabilir. Acı yiyecekler tüketmeyi herkes tercih etmez.
bDk-9tuK6k-YXQPhSqNyTQ.jpg

Acı yemeklerin sağlık üzerinde bazı olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir, ancak her bireyin vücut yapısı ve toleransı farklıdır. Peki, acı besinler tüketince vücudunuza ne olur?
hRwIkdfeL0ufZXlWkQh-xg.jpg

Acı biber ya da Acı baharatlarda bulunan kapsaisin adı verilen bir kimyasal bileşik vücut sağlığını korumak için gereklidir. NYU Langone Health'ten Dr. Rabia de Latour'un belirttiğine göre, kapsaisin, cayenne, serrano ve habanero gibi biberlerin ana bileşenidir.
AHiWsybJi0mFWEmrB-aNpw.jpg

Farklı biber türleri farklı miktarda kapsaisin içerir ve bu kapsaisin seviyesi, Scoville ölçeği ile ölçülür.
eNPymjwsAEWcKwk6zVK1oA.jpg

Örneğin, jalapeño biberi yaklaşık 5.000 SHU iken, Carolina Reaper biberi 1,5 milyon SHU'nun üzerinde bir değere ulaşabilir.
SodD7tWvwESiljZ9MQ-LQA.jpg

Acı yiyecekler tüketildiğinde, kapsaisin dildeki TRPV1 reseptörlerine bağlanır ve beyine acı sinyalleri gönderir
040yL1mPn0Ct-TunxXuroQ.jpg

Bu reseptörler aynı zamanda sıcaklık algıladığı için kapsaisin, vücuda kendini sıcak hissini verir ve hafif bir ateş yükselmesine, kalp hızında artışa neden olabilir.
z05AqLHScUyZNB-WwGtlAA.jpg

Bu nedenle yüzünüz kızarabilir veya terleyebilirsiniz. Ayrıca kapsaisin sindirim sistemine girdiğinde yemek borusu veya mideyi tahriş edebilir.
Byz4EcqAoky3nW3mt8qShA.jpg

Sindirim sisteminde ilerlerken bağırsak hareketlerini hızlandırabilir ve bu da ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
FKGVzQLMe0aQcLWdyQwu1A.jpg

Bazı insanlar daha fazla baharat toleransına sahiptir, bu da genetik, acı yiyeceklerle olan tecrübe ve kişilik gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Sürekli acı yiyecek tüketimi dayanıklılığı artırabilir. Özellikle Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi baharatlı yiyeceklerin sık tüketildiği bölgelerde bu durum daha yaygındır.
LZQuvBW3IESmzMvAYAd-WA.jpg

Dr. de Latour, acı yiyeceklerin sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini belirtiyor. Araştırmalar kapsaisinin antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde bazı sağlık faydaları olabileceğini gösteriyor
bVt5jJyIAkGGONFEtXTyWg.jpg

Acı yiyecekler düzenli olarak tüketildiğinde uzun yaşam, kalp sağlığı, enflamasyon, metabolizma ve sindirim sağlığına katkıda bulunabilir. 2015'te yapılan bir çalışmada, günlük acı tüketenlerin ölüm oranlarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
XG5usKtBj0mgmuaCNn4bmA.jpg

Çoğu insan acı yiyeceklere iyi tolerans gösterirken, büyük miktarda acı tüketimi mide rahatsızlığı, reflü, ishal veya kusmaya neden olabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu veya enflamatuar bağırsak hastalığı olanlar için acı yiyecekler belirtileri şiddetlendirebilir. Ancak, acı yiyecekler ülser oluşturmaz; var olan ülserleri ise daha ağrılı hale getirebilir.
pcUGnF38F0-qYutQXsiNfw.jpg

Çok nadir durumlarda, aşırı acı tüketimi ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Ancak uzmanlar, acı yemek yemenin genel olarak güvenli olduğunu vurgulamaktadır. Yine de çevrimiçi acı yeme meydan okumalarına veya aşırı baharatlı yiyecekleri tüketmeye karşı dikkatli olunmalıdır.Acının yanmasını hafifletmek için protein veya yağ içeren bir şeyler tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt, dondurma veya avokado gibi yiyecekler bu konuda rahatlatıcı olabilir.
N2zS3eiSg0-fPETlolg6bQ.jpg

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIRAcı biberlerde bulunan capsaicin maddesi, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu, kalori yakımını artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Capsaicin ayrıca vücutta yağ yakımını teşvik eder.
iA8NmwMHb0GPmaiXmgTWhQ.jpg

Capsaicin, iltihaplanmaya karşı etkili bir bileşen olarak bilinir. Bu yüzden romatizma ve eklem iltihabı gibi durumlarla başa çıkmada faydalı olabilir. Aynı zamanda vücutta inflamasyon (iltihap) seviyelerini azaltabilir.
iDb65cRCMkmoDsMBQpi10w.jpg

Acı biberler ve diğer acı yiyecekler, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek vitaminler (özellikle C vitamini) ve antioksidanlar içerir. Bu da soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç sağlayabilir.
ZDhn-4xISkSfdNmWUVKuwQ.jpg

Bazı araştırmalar, capsaicinin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini ve bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
2h9FN0BoEk2IsWw0p0evyQ.jpg

Acı biberlerin düzenli tüketimi, kan basıncını düşürebilir, kötü kolesterolü (LDL) azaltabilir ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ayrıca damar sağlığını iyileştirebilir.
 
Geri
Üst