Sağlık
Moderator
Çankırı’da yetiştirilen ve lezzetiyle ön plana çıkan Kızılırmak kavunu tezgahlarda yerini aldı. Yaz aylarında sıklıkla tüketilen kavunun vücuda pek çok faydası bulunuyor. Düşük kalorisi ve yüksek lif oranıyla kavun özellikle kilo vermek isteyenler için ideal.
Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde yetiştirilen ‘on dilim’ olarak bilinen kavun, hasat edildi.
Geçen yıla göre rekoltesi artan kavun tezgahlarda yerini almaya başladı. Kilogramı 10 TL’ye satılan kavun, maliyetlerinden dolayı üreticilerin beklentisini karşılamadı.
Kızılırmak kavununun lezzetiyle büyük ilgi gördüğünü kaydeden Kadir Sarı, “Kızılırmak ilçesinde on dilim cinsi kavun ekilir. Şu anda kavun pazarında ihtiyaca cevap verecek şekilde Türkiye geneline römork hesabı satılmaktadır.
Gitmiş olduğu il, ilçe ve köylerden şikayet gelmez, tat oranı güzel. Maliyetten, mazottan, gübreden, ilaçtan ve işçilikten üretici olarak beklentimizi karşılamadı” dedi.
Yaz aylarının severek tüketilen meyvelerinden biri olan kavun yüksek su içeriği sayesinde susuzluğu engelliyor.
Vücudu nemlendiriyor. Düşük kalorili bir meyve olan kavun kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Kavun, sindirim sistemini destekleyen ve kabızlığı önlemeye yardımcı olan lifler içerir.
Kavun, özellikle C vitamini ve A vitamini açısından zengindir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özelliklere sahiptir. A vitamini ise göz sağlığı ve cilt sağlığı için önemlidir.
Doğal antioksidanlar arasında yer alan kavun, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltır ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Potasyum, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Kavun, bu önemli minerali bolca içerir. Şeker içeriği düşük olduğundan, tatlı ihtiyacını doğal yollarla karşılamaya yardımcı olabilir.