Meyve değil, doğanın şeker ilacı! Her gün yiyince kan şekeri artışını düzenliyor

Sağlık

Moderator
Meyve değil, doğanın şeker ilacı! Her gün yiyince kan şekeri artışını düzenliyor

Diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerinin kontrolden çıkması konusunda endişelenmeden atıştırabileceği sulu ve lezzetli meyveler arasında armut da yer alır. Çan şeklindeki meyvenin 4000 yıldan uzun bir süre önce Kafkasya'da ortaya çıktığı söylenir. Armutlar, çok eski zamanlardan beri lezzeti ve tıbbi özellikleriyle ünlüdür.

ZsOIwXXcT062qzvubSGuAw.jpg

Lif, antioksidanlar ve C vitamini, K vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineral ordusuyla dolu olan armut, kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmak ve kalp hastalığı riskini önlemek için güvenebileceğiniz bir meyvedir.
l9sFHNOaEUaPIWYgVH_t-Q.jpg

Düşük GI gıdaları arasında sınıflandırılan armut, tip 2 diyabet hastaları için kullanışlı ve ferahlatıcı bir atıştırmalık olabilir. The American Journal of Clinical Nutrition'a göre, armut tüketmek, kan şekeri artışlarını kontrol altında tutan yararlı bir antioksidan antosiyanin sayesinde diyabet riskini azaltabilir.
QFkotH7R4UyajO1mZOO1aA.jpg

Armutlar, kan basıncını kontrol altında tutabilen ve kalp hastalıklarını önleyebilen potasyum açısından zengindir. Frontiers in Nutrition dergisine göre armuttaki antosiyanin koroner arter hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Armut yemek ayrıca felç riskinizi azaltır
-S_QcXZgkEqWov8VIArWAA.jpg

Armutlar, kolesterol yönetiminde de rol oynayan bakır ve potasyum gibi önemli minerallerin zengin bir kaynağıdır.
kpf5Bs2Gj02nr6aDyY2Quw.jpg

Open Heart Journal'a göre, 45 gün boyunca günde 5 mg bakır takviyesi alan hiperkolesterolemi hastalarında toplam kolesterol, LDL ve trigliseritlerde düşüş ve HDL kolesterolde artış görüldü. Meyveyi düzenli olarak yemek kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırabilir
jNqa1yoUvkioeyr8A9NIHQ.jpg

Armutlar, Alzheimer hastalığı ve bunama gibi nörodejeneratif hastalık riskini azaltabilir. Kuersetin ve kaempferol gibi flavonoidlerin yanı sıra antioksidan ve anti-inflamatuar bileşiklerin deposudur ve beyin hücrelerini oksidatif stres ve iltihaptan koruyabilir. Bir araştırmaya göre armut tüketimi her nedene bağlı bunama riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.
zu1X6uimAE2OJb2Ax-iUDQ.jpg

Armutları günlük diyetinize dahil etmek, güçlü kanserle savaşan bileşiklere sahip oldukları için kanser riskini de azaltabilir. BMC Complementary Medicine and Therapies'de yayınlanan 2021 tarihli bir inceleme, armuttaki flavonoidlerin ve triterpenoidlerin antikanser ve anti-tümör etkileri olabileceğini buldu. Armuttaki antioksidanlar ve flavonoidler ayrıca kansere karşı koruma sağlar.
9M3HOyw9WEm97GQ-vXzQfQ.jpg

Her gün armut yemek ayrıca sindirim sağlığınızın güçlü kalmasını sağlar. Meyvedeki yüksek lif miktarıyla dışkınıza hacim katabilir ve bağırsak sağlığınızı en iyi durumda tutabilir.ÖNEMLİ! Herhangi bir kronik rahatsızlığınız, düzenli kullandığınız ilaç ya da gebelik durumunuz söz konusuyla armutu beslenme listesine eklemeden önce bir uzmana danışın.
 
Geri
Üst