‘Nerede acı varsa dindirmeye çalışıyoruz’

69b334fa2f3815012604f04c.jpg

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA - Görüşmenin ardından Erdoğan, Beştepe Millet Sergi Salonu’nda düzenlenen törende 2025 Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü Guterres’e tevcih etti. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

SESSİZ ÇOĞUNLUĞUN SESİ: BM Genel Sekreterlik görevini tarafsızlık ve büyük bir ferasetle yürüten kıymetli dostum Sayın Guterres’i ülkemizde ağırlamanın memnuniyeti içindeyim. Uluslararası barış ve güvenliğin tesisi için adeta sessiz çoğunluğun sesi olan değerli dostuma bu 6. ziyareti vesilesiyle Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nü takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.

YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN: Başta bölgemizdeki çatışmalar savaşlar zulümler ve insani krizler olmak üzere nerede bir yangın varsa söndürmek için su taşıyoruz. Nerede bir acı varsa dram, trajedi, gözyaşı varsa, tüm gücümüzle onu dindirmeye çalışıyoruz. Sayın Guterres ile birlikte yoğun çaba sarf ettiğimiz Karadeniz Tahıl Girişimi ile küresel bir gıda krizinin önüne geçmeyi başardık. Diplomasi ve diyalog adil ve kalıcı bir barışa giden en güvenli yoldur. Bölgemizin bir ateş çemberine döndüğü bu zor günlerde Sayın Genel Sekreterin diplomasi ve diyalog çağrılarını bu bakımdan çok değerli bulduğumu vurgulamak istiyorum. Türkiye olarak biz de coğrafyamızı topyekün bir felakete sürükleme riski taşıyan İran merkezli şiddet sarmalının daha fazla büyümemesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz.

SIFIR ATIK TEŞEKKÜRÜ: Sayın Genel Sekreterin çağımızın en büyük mezalimlerinden birinin yaşandığı Gazze’de sergilediği duruş her zaman övgüyle anılacaktır. Eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık Projesi’nin küresel bir girişime dönüşmesini sağlayan BM sürecinde desteğini esirgemeyen ve Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nın ilk imzacılarından olan Sayın Guterres’e bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.

Guterres’den Türkçe teşekkür

BM Genel Sekreteri Guterres, konuşmasına Türkçe “Teşekkür ederim” diyerek başladı. Ödülün, barışın asil bir vizyondan ötesi olduğunu gösterdiğini söyleyen Guterres, “Bu bir eylem çağrısıdır ve ben bu ödülü kabul ederken gurur duyuyorum. Gazze’de hayatını kaybeden yüzlerce BM personelini de anmak istiyorum. Bu ödül Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ve mirasından da ayrı tutulamaz. Onun liderliğinde barış, toplumsal uyumun getirdiği bilinçli bir seçimdi. ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ vizyonu uluslararası işbirliğine verilen desteğin de önemidir. Bu vizyonu BM’nin kuruluş anlaşmasında, BM Şartı’nda görüyoruz” dedi.

Geri