Omega-3 ve Omega-6: İkisi arasındaki fark ve vücuda faydaları nelerdir?

Sağlık

Moderator
Omega-3 ve Omega-6: İkisi arasındaki fark ve vücuda faydaları nelerdir?

Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri vücut sağlığı için önemlidir. Ancak her ikisi de insan vücudunu farklı şekilde faydaları bulunur. Peki, İkisi arasındaki fark nedir?

gT0U28JJXU2faWUIY6TlWA.jpg

Ceviz, keten tohumu ve balık gibi gıda maddeleri, kalbinize, beyninize ve genel ruh halinize iyi gelirken iltihap önleyici faydaları olan çok miktarda omega-3 içerir. Sık tüketim, kalp hastalığı ve daha fazlası gibi kronik hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
IVslUDKDCEyUqEtcl_T-VQ.jpg

Tohum ve kuruyemiş gibi gıda maddelerinde bulunan Omega 6 yağ asitleri, çok fazla tüketildiğinde genellikle vücutta şişkinliğe ve rahatsızlığa yol açabilir.
42474Wd8dkm8HOC-WiaFsQ.jpg

Genel sağlığı iyileştirmek ve metabolizma sorunlarıyla başa çıkmak için, kişi Omega 3 tüketimini artırmayı ve Omega 6 alımını 4:1'lik eşit bir orana ulaşmak için azaltmayı düşünebilir.
p36cyrTNPUSKj1iGHfHdVg.jpg

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri arasında sağlık açısından ciddi fark bulunur. Omega-3 yağ asitleri, chia tohumları ve hatta somon gibi deniz ürünleri gibi birçok bitki bazlı kaynakta bol miktarda bulunur.
bdSKJhiHRkeApen7OKGxAQ.jpg

Bu ikili arasındaki rekabeti şöyle açıklayabiliriz; Omega-3 kan akışkanlığını sağlarken, Omega-6 kan pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır.Öte yandan, yemeklik yağlar ve işlenmiş gıdalar önemli miktarda omega-6 yağ asidi içerir. Omega 3'ün vücut için çok önemli olmasına rağmen, aşırı alımı zararlı olabilir.
RuMbXKp_l0WCdl7T16973w.jpg

Omega 3 açısından zengin yiyecekler tüketilmeli ve Omega 6 içeren kaynaklara dikkat edilmelidir. Kızarmış yiyecekler yerine ızgara yiyecekleri tercih ederek veya diğer yağlar yerine zeytinyağı kullanarak basit değişiklikler bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir.
8wjz7nFF2k2p6l1YB-odCA.jpg

Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir
 
Geri
Üst