Sağlık
Moderator
Zerdeçal, yüzyıllardır şifa deposu olarak bilinir ve geleneksel tıp alanında da kullanılır. Canlı sarı görüntüsüyle dikkat çeken bu baharat ününü, kendine özgü renginden ve sayısız sağlık faydasından sorumlu olan aktif bileşiği kurkumine borçludur. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle öne çıkar ve bu da onu birçok sağlık bilincine sahip diyetin vazgeçilmez bir parçası haline getirir. Ancak aşırı zerdeçal tüketimi sağlık için bazı sorunlara yol açabilir.
Zerdeçalın çok sayıda sağlık faydası olmasına rağmen, aşırı tüketimi olası yan etkilere yol açabilir. İşte zerdeçalın aşırı tüketiminin neden olduğu 6 yan etki
Zerdeçalın safra üretimini artırdığı ve mide asidi seviyelerini yükseltebildiği bilinmektedir. Çok fazla zerdeçal tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Mide asidini yükseltebilir. Ancak mide asidindeki bu artış, özellikle gastroözofageal reflü hastalığı, asit reflü veya diğer gastrointestinal rahatsızlıkları olan bazı kişilerde sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir.
Zerdeçal, çeşitli bitki bazlı gıdalarda bulunan doğal olarak oluşan maddeler olan oksalatlar içerir. Aşırı tüketildiğinde oksalatlar vücuttaki kalsiyumla bağlanarak en yaygın böbrek taşı türü olan kalsiyum oksalat kristalleri oluşturabilir.
Zerdeçalın antikoagülan (kan inceltici) etkilere sahip olabileceğini de yapılan araştırmalarda gösteriliyor. Bu, antikoagülan ilaç kullanan veya ameliyat geçiren kişiler için riskli olabilir.
Zerdeçal, özellikle aktif bileşiği kurkumin, vücuttaki demir emilimini potansiyel olarak engelleyebilir.
Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayınlanan bir çalışma, zerdeçalın birçok sağlık yararına sahip olmasına rağmen, yüksek dozlarının demir emilimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceğini belirtmiştir.
Bu etki, özellikle büyük miktarlarda veya uzun süreler boyunca tüketildiğinde bazı kişilerde demir eksikliği anemisine katkıda bulunabilir.
Zerdeçalın aktif bileşiği kurkumin, kan basıncını düşürebilir. Düşük kan basıncına yatkın kişilerde veya hipertansiyon ilacı kullananlarda bu, aşırı düşük kan basıncına yol açabilir.
Bazı kişiler, zerdeçalın aktif bileşiği olan kurkuminin yüksek dozlarını tükettiklerinde baş ağrısı ve baş dönmesi gibi yan etkiler yaşarlar.
Günlük diyetinize zerdeçal eklemeniz önerilir. Kurkuminin etkinliği, karabiberde bulunan aktif bileşik olan piperin ile tüketildiğinde büyük ölçüde artar. Kurkuminoidler için önerilen tipik doz, günde 500 ila 2.000 miligram zerdeçal arasındadır.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.