SON DAKİKA HABERLERİ: Bir sonraki savaş: Akdeniz’de Türk Fırtınası!

687a4619c4317961fa404502.jpg

İsrail'i Avrupa elektrik şebekesine bağlaması planlanan dev denizaltı kablosunun Türkiye'nin tepkisiyle karşılaştığını belirten İsrail'in önde gelen yayın organlarından Mako.co.il, dünyanın en uzun ve en derin denizaltı elektrik kablolarından biri olması planlanan bir hattın, İsrail’i Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa elektrik şebekesine bağlamasının planlandığını belirtiyor.

Söz konusu hattın önceki on yılın başından beri üzerinde çalışılan ve halihazırda başlatılmış olan bir projenin parçası olduğunu kaydeden Mako, projenin Nisan ayında Yunanistan ile Türkiye arasında güvenlik gerilimi yaşanabileceği endişesiyle çıkmaza girdiğini hatırlatırken ekledi:

DENİZALTI ELEKTRİK HATTI, EASTMED,IMEC

"Türkiye, projeye şiddetle karşı çıkıyor. Ankara, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki her türlü yakınlaşmayı kendisi için tehdit olarak görüyor. Türkiye’nin bu müdahalesi yalnızca bu elektrik kablosu projesini değil, EastMed doğalgaz boru hattını da sekteye uğrattı, ayrıca IMEC taşımacılık koridorunu da geciktiriyor. Planlanan bu projelerin kağıt üzerindeki yatırım değeri on milyarlarca doları buluyor. Bu yetmezmiş gibi, Libya’daki Türk varlığı ve Ankara ile Şam arasında oluşmakta olan deniz sınırı anlaşması, Akdeniz'deki durumu daha da karmaşıklaştırıyor."

Suriye'de aşiretler sahada, çatışmalar şiddetlendi

'TRUMP'IN 'ONU SEVİYORUM' SÖZLERİ ÜZERİNE DEVAM ETSEYDİK, SAVAŞ OLABİLİRDİ'

Türk yetkililerin Nisan ayında yaptıkları, "Bu elektrik kablosu tek taraflı bir adımdır" açıklamasına yer veren yayın organı, "İsrail açısından bakıldığında bu proje, acil durumlarda dış kaynaktan elektrik alma kapasitesini artırması bakımından büyük önem taşıyor. Kıbrıs ise bu projeye muhtaç çünkü AB içinde en yüksek elektrik faturalarından birini ödüyor" ifadelerini kullanırken, Atina'nın projeyi Trump'ın Nisan ayı başında Erdoğan hakkındaki "Onu seviyorum" sözleri üzerine durdurduğunu şu sözlerle aktarıyor:

"Atina'daki güvenlik birimleri, olası bir gerilime karşı hazırlık yapmıştı ancak nihayetinde geri adım attılar. Yunan kaynaklara göre bu karar sadece Türk baskısı nedeniyle değil, aynı zamanda Trump'ın (İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde) Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında söylediği 'Onu seviyorum' ifadesi nedeniyle alındı."

Doğu Akdeniz’de elektrik gerilimi projeyi erteletti: Yunanistan İsrail’in oyununa gelmedi

'TÜRKLER KABLOYU KESERDİ'

Habere göre bir Yunan yetkili, "Eğer devam etseydik, Türkler kabloyu kesebilirdi" dedi ve ekledi: "Bu durumda elimizde iki kötü seçenek olurdu: Ya Türkiye'ye askeri karşılık verirdik ki bu, iki NATO ülkesi arasında gerçek bir savaşa neden olabilirdi ya da karşılık vermez, aşağılanmayı kabul ederdik. Yunan hükümetindeki hiçbir siyasetçi böyle bir sorumlulukla yaşayamazdı."

687a4a5fd13a6e6d2d96c45a.jpg


İsrail, Yunanistan ve GKRY arasındaki projelerinin haritalandırılmış hali İsrail basınına da yansıdı. Görsel: Globes/Mako


EASTMED GAZ BORU HATTI HAYAL OLDU

Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile yapılan diğer projeler arasında EastMed gaz boru hattı da yer alıyor. Bu hattın amacı, İsrail’in doğal gaz kaynaklarını Avrupa’ya taşımaktı. Ancak, Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıklar ve ABD’nin projeye olan desteğini çekmesi, bu projeyi ekonomik olarak sürdürülemez hale getirdi.

Yunanistan, Türkiye'nin tavırlarına rağmen projeleri ilerletmeye çalıştı ancak, Türkiye’nin projeye karşı kesin tutumu nedeniyle çalışmalar durdu. Yunanistan ve Türkiye arasındaki deniz sınırı anlaşmazlıkları, bölgedeki stratejik projelerin geleceğini tehdit ediyor.

Devasa yılanın beslenme saati: Ağaçtan gelen tuhaf sesle irkildi, manzara dehşete düşürdü

'HEDEFLERİ ACİL DURUMLAR İÇİN ELEKTRİK'

Bu projeler arasında İsrail için en kritik olanlarından biri 'Great Sea Interconnector' adlı proje. İsrail ile Güney Kıbrıs arasında yaklaşık 330 km uzunluğunda bir bağlantı ile 2 bin megavatlık karşılıklı elektrik akışını hedefliyor ki bu İsrail'in üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 10'u demek. Habere göre bağlantının ardından Kıbrıs'tan Girit'e uzanması ve yaklaşık 900 km uzunluğunda olması planlanıyordu. Projenin İsrail için "acil durumlarda dış kaynaklı elektrik üretme olanağı açısından önemli" olduğunu kaydeden yayın organı, İsrail'in eski Kıbrıs Rum tarafı büyükelçisi Michael Harari'ye dayandırdığı bilgide projenin Güney Kıbrıs-Girit bağlantısı ayağının toplam maliyetinin 1.9 milyar Euro olarak planlandığını ve bunun da yüzde 35'inin (657 milyon Euro) AB tarafından finanse edilmesinin planlandığını belirtiyor.

TÜRKİYE'NİN SURİYE VE LİBYA İLE ANLAŞMALARI

Bununla birlikte haberde "Türkiye, enerji ve gaz arama faaliyetlerini genişletmek için Libya ile 2019 yılında, Yunanistan ve Mısır’ı göz ardı ederek Libya ile deniz sınırı anlaşması imzaladı" vurgusu yapılıyor.

Mako'nun haberi şu ifadelerle bitiyor: Türkiye, bölgedeki stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için çeşitli deniz sınırı anlaşmaları yapma yolunda ilerliyor. Bunun yanında, Libya ve Suriye gibi ülkelerle yaptığı anlaşmalar, bölgedeki deniz sınırları ve enerji kaynakları üzerindeki etkisini artırabilir. Türkiye’nin bu stratejisi, bölgesel gerilimleri tırmandırabilir ve İsrail’in enerji projelerinin başarısını engelleyebilir.

MEMUR MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK? 2025 Temmuz memur maaş farkı ödeme takvimi tarihleri ile 14 günlük maaş farkları hesaplara yattı mı? Memur maaş farkı ne kadar, kaç para?
 
Geri
Üst