Dünyadan Haberler
Moderator
İngiliz bilim insanları, genellikle vejetaryanlar tarafından tercih edilen bitki bazlı etlerin, bireylerin ruh sağlığına zarar vererek depresyon riskini artırdığını kanıtladı. Araştırmada, bu tür gıdaların tansiyon üzerindeki etkisi de gözlemlendi.
Surrey Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, laboratuvar ortamında üretilen et alternatiflerinin depresyon riskini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, bitki bazlı et ürünlerini tüketen vejetaryenler, bu tür ürünleri tüketmeyenlere kıyasla depresyona girme olasılığı açısından yüzde 42 daha yüksek bir riske sahip.
Food Frontiers dergisinde yayımlanan çalışmada, vejetaryenlerin ruh sağlığı semptomları karşılaştırıldı. Sonuçlar, bitki bazlı et tüketenlerin daha yüksek tansiyon ve yüksek iltihaplanma seviyelerine sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, işlenmiş gıdaların vücuttaki iltihaplanmayı artırarak beyindeki kimyasalları olumsuz etkileyebileceğini ve bunun da ruhsal sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Bilim insanları, İngiltere Biyobankası'ndan alınan 500 binden fazla kişinin sağlık verilerini inceledi. 3 bin 342 katılımcıdan yaklaşık üçte ikisi kadındı. Araştırmacılar, bitki bazlı etlerin ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığını çünkü bu ürünlerin koruyucu maddeler ve tatlandırıcılar gibi katkı maddeleri içerdiğini vurguladı.
Verilere göre, bitki bazlı et tüketen kişilerin daha yüksek kan basıncı ve C-reaktif protein seviyeleri gibi iltihap belirtileri gösterdiği ve iyi kolesterol seviyelerinin daha düşük olduğu belirlendi.
Profesör Nophar Geifman, bitki bazlı etlerin dengeli bir diyette güvenli olabileceğini ancak bu ürünlerin depresyon ve iltihap arasındaki ilişkisinin daha fazla araştırılması gerektiğini söyledi.
Bu bulgular, aşırı işlenmiş vejetaryen gıdaların kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini gösteren bir başka araştırma ile paralel bir şekilde geldi. Araştırmalar, fazla işlenmiş gıda tüketiminin kalp damar hastalıkları ve ölüm riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bilim insanları, bu tür gıdalardaki katkı maddeleri ve kirleticilerin oksidatif strese yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.
Öte yandan, süpermarket raflarında sahte et ürünlerinin sayısının önümüzdeki aylarda artması bekleniyor. Her yıl yaklaşık 700.000 kişi, "Veganuary" adı verilen etkinlik kapsamında etten uzak durmayı tercih ediyor. Süpermarketler de bu artan talebe cevap vererek ay boyunca özel teklifler ve yeni ürünlerle et alternatiflerini tanıtmaya devam edecek.