Dünyadan Haberler
Moderator

Ukrayna’da barış anlaşması için ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimleri sürüyor. Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bir barış anlaşmasının parçası olarak Kırım’ı Rusya’ya bırakmayı kabul edebileceği izleniminde olduğunu söyledi. Kiev daha önce bu yönde çağrıları kesin bir dille reddediyordu.
ABD lideri, gazetecilerin, Zelenskiy’nin, Kırım’ın kontrolünü devretmeye hazır olup olmadığı sorusuna, “Öyle sanıyorum” yanıtını verdi. Trump, Vatikan’daki görüşmede Zelenskiy için “daha sakin” nitelendirmesi yaparak, “Bence durumu anlıyor ve bir anlaşma yapmak istiyor” ifadesini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Moskova yönetiminin 2014’te yasa dışı ilhak edilen Kırım’ı müzakere konusu yapmayacağını bildirdi. Lavrov, “CBS News” kanalına verdiği demeçte, “Rusya kendi topraklarını müzakere konusu yapmaz” dedi. Trump’ın barış planında Ukrayna’nın Kırım ve Rus işgali altındaki topraklarından vazgeçmesi öngörülüyordu. Ukrayna’nın karşı teklifinde ise, işgal altındaki topraklar üzerine müzakerelerin, ateşkes yürürlüğe girdikten yapılması öneriliyor.
3 günlük ateşkes
Öte yandan Trump, barış görüşmelerine rağmen Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği füze saldırıları nedeniyle “hayal kırıklığına uğradığını” bildirdi. Trump, “Putin’e güveniyor musunuz?” sorusuna da, ayrıntıya girmeden, “Yaklaşık iki hafta içinde bu konuda size haber vereceğim” cevabını verdi.
Nitekim bu açıklamaların ardından Rusya’dan 3 günlük ateşkes kararı geldi. Kremlin açıklamasında, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla, 2. Dünya Savaşı zaferinin 80. yıl dönümü gerekçesiyle, insani nedenlerle, Rusya’nın 7 Mayıs’ı 8 Mayıs’a bağlayan gece yarısından 10 Mayıs’ı 11 Mayıs’a bağlayan gece yarısına kadar ateşkes ilan ettiği bildirildi. Açıklamada, bu sürede tüm askeri eylemlerin durdurulacağı belirtildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise, “Anladığım kadarıyla Vladimir Putin geçici bir ateşkes önerdi. Başkan Trump, öncelikle ölümleri ve akan kanı durdurmak için kalıcı bir ateşkes görmek istediğini açıkça ifade etti” dedi.

Ukrayna kaybederse Avrupa kaybeder
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna’nın savaşı kaybetmesi durumunda NATO toprakları ve komşu ülkeler için azami bir tehdit oluşturacağını söyledi. Pistorius, Alman kamu yayıncısı ARD’de yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya, ateşkes karşılığında geniş toprak tavizleri içeren bir anlaşmayı kabul etmemesi çağrısında da bulundu.
Kuzey Kore itiraf etti: Asker gönderdik
Kuzey Kore Pazartesi günü ilk kez, Ukrayna’ya karşı savaşında Rusya için savaşmak üzere asker gönderdiğini kabul etti. Yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un askerleri karşılıklı savunma anlaşması kapsamında Rusya’ya gönderdiği belirtildi. Devlet medyası, kararın “Ukrayna tarafından işgal edilen Rus topraklarının kurtarılmasına önemli bir katkı sağladığını” iddia etti. Rusya, Kursk bölgesini Ukrayna’dan geri aldığını duyurmuştu.
Görüşmede ne dediler?
İngiliz basınında yer alan haberde, bir dudak okuma uzmanına Trump ve Zelenskiy arasındaki görüşme öncesi Macron ve Starmer’ın da bulunduğu ortamdaki konuşmalar yorumlatıldı. Nicola Hickling isimli uzman, Trump’ın Macron’a, “Burada bulunman doğru değil, senden bir iyilik yapmanı istiyorum, burada olmamalısın” dediğini iddia etti. Yaklaşık 15 dakika süren özel görüşmede, Zelenskiy’nin Trump’a “Bunu yapmanı isterim ama bu şekilde değil” dediği, Trump’ın ise “Bu çok ilginç bir strateji. Güvenceye sahipsin” yanıtını verdiği de belirtildi. Öte yandan Melania Trump’ın törende eşine müdahale ettiği ve diğer liderlerle el sıkışmasını teşvik ettiği de ifade ediliyor.