Trump şimdiden gözünü kararttı!

677ef7013d6e406b65532ec2.jpg

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Kanada, Grönland ve Panama Kanalı üzerindeki emellerini açıkça dile getirirken, bu durumla ilgili gözünü karartmış gözüküyor.

Trump son olarak Panama Kanalı ile Grönland’ı kontrol edebilmek için asker kullanmayacağına ilişkin taahhütte bulunup bulunmayacağıyla ilgili soruya, “Hayır, bu ikisi hakkında (asker kullanmayacağım konusunda) size güvence veremem. Belki bir şeyler yapmamız gerekebilir. Ekonomik güvenliğimiz için bunlara ihtiyacımız var” yanıtını verdi. Trump, Grönland’ın statüsüne ilişkin müzakereler çıkmaza girerse, Danimarka’ya yüksek gümrük vergileri uygulama olasılığını dile getirdi.

Musk “kızım” dedi

Trump ayrıca, sosyal medya platformu Truth Social’daki hesabından, Kanada’yı da kapsayan yeni bir ABD haritası yayınladı. Paylaşım büyük ses getirirken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump’a sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi, “Kanada’nın ABD’nin bir parçası olması ihtimali, cehennemde kartopu şansı kadar” ifadesini kullandı. Trump’a yakınlığıyla bilinen Elon Musk ise Trudeau ile dalga geçti, X’teki paylaşımın altına, “Kızım, artık Kanada valisi değilsin, o yüzden ne dediğinin bir önemi yok” yorumu yaptı. Trump, Trudeau için “Kanada Eyalet Valisi” ifadesini kullanmıştı.

“Amerika körfezi”

Trump, Panama Kanalı’nın ücretlerini çok yüksek bulduğunu ve ABD’ye geri verilmesini isteyeceklerini söyledi. Panama ise, Trump’ın sözlerine karşılık, “Panama Kanalı, geri dönüşü olmayan bir fetih” diye yanıt verdi. Dışişleri Bakanı Javier Martinez-Acha, “Kanalın egemenliği müzakere edilemez. Kanalı kontrol eden tek güç Panama’dır ve öyle olmaya devam edecektir” dedi.

Trump, Meksika-ABD sınırını da “yapay bir çizgi” olarak nitelendirdi ve Meksika Körfezi’nin adını “Amerika Körfezi” yapma sözü verdi.

AB de tepkili: İzin verilmeyecek

Donald Trump’ın “Grönland’ın ABD’nin kontrolünde olması gerektiği” yönündeki açıklamasının yankıları sürüyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, ABD’nin 600 yıldan uzun süredir Danimarka’ya ait olan adayı işgal edeceğine inanmadığını ifade ederek, “Avrupa Birliği’nin, kim olursa olsun, diğer ülkelerin kendi egemen sınırlarına saldırmasına izin vermeyeceği konusunda hiçbir şüphe yoktur... Bana ABD’nin Grönland’ı işgal edip etmeyeceğini soruyorsanız, cevabım hayır. Ama en güçlünün hayatta kaldığı bir döneme mi girdik? O zaman cevabım evet” diye konuştu.

Hisseler yükseldi

Öte yandan Avrupa savunma hisseleri, Donald Trump’ın NATO harcamalarını artırma yönündeki tutumunu teyit etmesi ve Grönland’ın stratejik önemini vurgulamasının ardından yükseldi. Trump’ın, NATO üyelerinin savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 5’ine çıkarması yönündeki çağrısı, Almanya’da NATO’nun savunma hedefleri ve harcama politikaları tartışmalarını da alevlendirdi.
 
Geri
Üst