Sağlık
Moderator
Uzun yaşamın sırrı herkes tarafından merak ediliyor. Araştırmacılar uzun ve sağlıklı bir ömrün mümkün olduğunu söylüyor. ABD'li bir kardiyolog kök hücrelerdeki hızlı gelişmelerle birlikte bireylerin 150 yaşına kadar yaşayabilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.
Bilim insanları uzum yaşamın sırlarıyla ilgili pek çok araştırma yapıyor.
ABD'li Kardiyolog Dr. Ernst von Schwarz, kök hücrelerdeki hızlı gelişmelerle birlikte bireylerin 150 yaşına kadar yaşayabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Schwarz, düzenli egzersiz yapmanın da ömür uzatan alışkanlıklardan biri olduğunun altını çizdi.
Vücudun ana hücreleri olan kök hücreler; kana, deriye, saça, yani bizi biz yapan herhangi bir parçaya dönüşmeye hazır olup vücudun yenilenmesinden sorumludurlar.“Kök hücre tedavisi, modern tıptaki en önemli keşif olarak kabul ediliyor, muhtemelen penisilinin keşfinden veya tüberküloz bakterisinin teşhisinden daha büyük” ifadelerini kullanan Doktor Von Schwarz, sözlerine şu şekilde devam etti:
Genellikle plasenta dokusundan, göbek kordon kanından ve wharton jölesi dediğimiz şeyden geliyorlar. Doğumdan sonra bunlar genellikle atılır ve laboratuvarlar satın alır.
Kök hücre tedavileri, şu anda yalnızca bazı kesimlerin kullanımına sunuluyor ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi onaylamadığı sürece veya onaylayana kadar bu durum böyle kalacak.
Yakın gelecekte bu alanda yeni gelişmeler olabileceğini duyuran ünlü doktor, böylelikle 120 hatta 150 yaşına kadar yaşamanın imkansız olmadığını söylüyor.
Schwarz'a göre Akdeniz diyeti uygulamak, egzersiz yapmak ve sigara içmeyi bırakmak da yaşam süresini uzatan etkenler arasında yer alıyor.
Akdeniz diyeti, Akdeniz'e yakın yerlerde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarından ilham alan bitki temelli bir diyettir. Öncelikle meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar içerir. Akdeniz tipi beslenme uzmanlara göre en sağlıklı beslenme çeşitlerinden biri.
İşte Akdeniz diyetinde yer alan besinlerden bazıları; Brokoli, lahana, ıspanak, karnabahar, havuç, Brüksel lahanası, salatalık, patates, tatlı patates ve domates gibi sebzeler Muz, elma, portakal, armut, çilek ve üzüm gibi meyveler Fındık ve tohumlar Fasulye, mercimek, bakliyat, nohut ve bezelye gibi baklagiller Yulaf, kahverengi pirinç, arpa, mısır ve çavdar gibi tam tahıllar Somon, sardalye, ton balığı, uskumru, istiridye ve yengeç gibi deniz ürünleri Tavuk, ördek, yumurta gibi kümes hayvanları Zeytinyağı
Sağlıklı bir beslenmenin uzun yaşama üzerinde önemli etkileri olduğunu hatırlatan doktor, işlenmiş gıda tüketiminin kolon kanseri riskini artırdığını da belirtti.
Schwarz ses getiren sözlerine şöyle devam etti:“Tavsiyem, haftada en az 150 ila 300 dakika olmak üzere haftada beş gün egzersiz yapmak. Bu, orta yoğunlukta egzersiz dediğimiz günde 30 ila 60 dakika anlamına gelir. Daha yeni bir çalışma önerilen miktarı iki katına çıkarırsanız yaşamınızı yedi yıl daha uzatabileceğinizi gösterdi. Muhtemelen birkaç yıl içinde insanlar 120, 150 yıla kadar hatta daha uzun süre yaşayabilirler ve sadece yatağa bağımlı, iletişim kurmayan bireyler olarak değil, gerçekten sosyal hayata, iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesine sahip, aktif bireyler olarak bunu başarabilirler.
Son birkaç yılda reaktif tıp dediğimiz şeyden, esas olarak kök hücre tedavilerini kullanan rejeneratif tıp dediğimiz şeye geçtik. Kök hücreler FDA onaylı olmasa da tıbbın geleceği ve hasarı onararak ömrü uzatabilir, hatta belirli yaşlanma süreçlerini de önleyebilir. Kök hücreler, yüzeysel cilt hasarını onarır ve yüzdeki kolajeni yeniden üretir. Yüzüne kök hücre enjekte ettiğimiz bireyler, 5 ila 10 yaş daha genç görünüyorlar.
Yaşam tarzında değişiklik yaparak ve yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi risk faktörlerini azaltarak kardiyovasküler ölümleri yüzde 90 oranında düşürebileceğimizi ve yaşam süresini uzatabileceğimizi biliyoruz.
İnsanlar tarih boyunca sonsuza dek yaşamanın yollarını aradılar. Bu konuda bir umut olduğunu bildirmek istiyorum.
5 yıl önce bu konuda daha gerideydik ancak şimdilerde ömrü sağlıklı bir şekilde uzatmak için çeşitli çalışmalar sürdürüyoruz.