Yaz aylarında unla birlikte pişiriliyor: Hem sağlıklı hem besleyici, güneşin altında 2 gün kurutuluyor

Yasam

Moderator
Yaz aylarında unla birlikte pişiriliyor: Hem sağlıklı hem besleyici, güneşin altında 2 gün kurutuluyor

Erzurum'un Olur ilçesi Ormanağzı Mahallesi'nde dut hasadının ardından geleneksel pestil yapımına başlandı.

5At8wgmHc0uwOMCxMpr2ag.jpg

Yıllardır Karnavas Dut Pekmezi ile ün kazanan mahallede, bu kez kazanlar dut pestili için kaynadı. Bölge halkı, her yıl yaz aylarında olgunlaşan dutlardan kış aylarında tüketilmek üzere pestil yapıyor.
hcxUvqmVlEebIxE63k5qmg.jpg

Ağaçlardan silkelenerek toplanan dutlar, temizlendikten sonra dev kazanlarda odun ateşiyle saatlerce kaynatılıyor. Elde edilen şıra, unla birlikte hamur kıvamına getirilerek tekrar pişiriliyor. Kıvam alan karışım, tahta kaşık ve kepçelerle bezlerin üzerine dikkatlice yayılıyor.
AgLB5vE5A0ikKFeToLqQmA.jpg

Bez üzerine serilen pestil, güneş altında iki gün boyunca kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra ıslatılarak bezlerden ayrılan pestiller, kışa saklanmak üzere tahta sandıklara yerleştiriliyor.
5O0oWaIOaEWGbCWCXDenOw.jpg

2009 yılında coğrafi işaret belgesi alan Karnavas Dut Pekmezi üretimiyle tanınan Ormanağzı Mahallesi, şimdi de dut pestiliyle dikkat çekiyor.
pIgFFhGheUqv2Q3o1xFk9Q.jpg

Erzurum'da sıcak havaların etkisini artırmasıyla birlikte bu geleneksel yöntemle yapılan pestil, hem sağlıklı hem de doğal bir kışlık besin olarak sofralarda yerini alıyor.
 
Geri
Üst