Yüksek tansiyonu tetikleyen gizli düşman! Her mutfakta var: Böbreklere de zarar veriyor

Sağlık

Moderator
Yüksek tansiyonu tetikleyen gizli düşman! Her mutfakta var: Böbreklere de zarar veriyor

Tuz, besinlerimizin oldukça önemli bir bileşenidir. Ancak, aşırı tüketildiğinde tuz vücuda faydadan çok zarar verebilir. Günümüzde çoğu kişi, çoğunlukla işlenmiş ve paketlenmiş yiyecekler sayesinde ihtiyaç duyduğundan daha fazla tuz tüketiyor. İşte çok fazla tuz tüketmenin tehlikeli riskleri, yan etkileri ve tuz alımını kontrol etmenin uzun vadeli sağlık için neden bu kadar önemli olduğu hakkında bilmeniz gerekenler.

vQk2H2NfwEOxQm9_U-RvIQ.jpg

Her mutfakta bulunan ve yemeklere sıklıkla konulan tuz, aşırı tüketildiğinde bazı hastalıkların riskini artırabilir. YÜKSEK TANSİYONU TETİKLERÇok fazla tuz, yüksek tansiyona neden olan gizli bir faktördür. Vücutta fazla tuz olduğunda, kan dolaşımındaki tuzu seyreltmek için fazladan su tutar. Bu artan kan hacmi, kan damarlarının duvarlarına biraz ekstra basınç uygulayarak yüksek tansiyona neden olur.
aUntF0U6KE2yqi7wDc1afw.jpg

Zamanla, kontrolsüz yüksek tansiyon kan damarlarına, kalp dokularına ve diğer organlara zarar verebilir ve kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Tuzu azaltmak kan basıncını düşürmeye ve bu sağlık risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
vcZdeHkdvEihucIa-lOJYw.jpg

Böbrekler, kandaki fazla tuzu ve sıvıları filtrelemekten sorumludur. Çok fazla tuz olduğunda, böbrekler onu ortadan kaldırmak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Uzun süreli yüksek tuz alımının yarattığı gerginlik böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir ve sonunda vücudun sıvı ve mineral dengesini korumalarını zorlaştırır. Bu, sıvı tutulmasına ve ellerde, ayaklarda veya bacaklarda şişmeye (ödem) neden olabilir.
4IBZD8_JxEqx67qfHEs-Xw.jpg

Aşırı tuzun genellikle göz ardı edilen bir etkisi, kemik sağlığı üzerindeki etkisidir. Vücut yüksek tuz seviyelerine sahip olduğunda, idrar yoluyla daha fazla kalsiyum kaybetme eğilimindedir.
O3qokhgDxUCnZem6gukfrg.jpg

Kemik gücü için çok önemli bir mineral olan kalsiyum kaybı, zamanla kemikleri zayıflatabilir ve onları kırıklara ve osteoporoz gibi durumlara daha yatkın hale getirebilir. Orta düzeyde tuz seviyelerine sahip bir diyet tüketmek, kemik sağlığını korumaya ve kalsiyum tükenmesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
O7GKzFd84kCFBbEfrMlz1A.jpg

Tuz sadece kan basıncını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda artan kan basıncının belirgin bir sonucu olarak kalbi dolaylı olarak da etkiler. Yüksek tuz alımı kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir.
KRsAk1_gukaW155pv6VDmQ.jpg

Kalp, kanı dolaştırmak için daha fazla pompalamak zorunda kaldığında, aşırı çalışabilir. Bu olaylar dizisi potansiyel olarak kalp kaslarının kalınlaşmasına yol açabilir. Bu artan iş yükü aynı zamanda kalp yetmezliği riskini de artırır.
mFF3XdE3vka4SBNgwQ9agA.jpg

Vücudun düzgün çalışması için bir miktar tuz gerekli olsa da, bu durumda doğru oranı bulmak önemlidir. Yetişkinler günde 2.300 miligramdan (veya bir çay kaşığından) fazla tuz tüketmemelidir, ancak birçok kişi bundan daha fazlasını tüketir. Fast food, işlenmiş gıdalar ve restoran yemekleri önemli düzeyde gizli tuz içerebilir. Bunlar aşırı tuz tüketiminin ana kaynaklarıdır. Evde yemek pişirerek, gıda etiketlerini kontrol ederek ve işlenmiş gıdalar yerine taze gıdaları seçerek tuz alımınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.UYARI: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
 
Geri
Üst