AB, X'in ihlallerine ceza verirken Elon Musk'ın diğer şirketlerini de hesaba katabilir

Teknoloji

Moderator
Avrupa Birliği, X'in sosyal medya yasalarını ihlal ettiğini belirterek, platforma kesilecek cezaları hesaplamak için Elon Musk'a ait çeşitli şirketlerin gelirlerini kullanabileceğini ifade etti. Konuya yakın kaynakların Bloomberg ile paylaştığı bilgilere göre Avrupalı yetkililer, cezaları hesaplamak için Elon Musk'ın SpaceX, Neuralink, xAI ve Boring Company gibi diğer şirketlerinin yıllık gelirlerini de dikkate alabilir.

Bu noktada X'in, AB'nin 2022 yılında kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) çeşitli hükümlerini potansiyel olarak ihlal ettiği için soruşturma altında olduğunu belirtelim. Büyük platformların yasa dışı içerik içeren gönderileri kaldırmasını gerektiren Dijital Hizmetler Yasası, platformlar bunu yapmadıkları takdirde onları mali olarak sorumlu tutuyor. Yasa kapsamında düzenleyiciler, şirketlere yıllık gelirlerinin yüzde 6'sına kadar ceza verebiliyor. Cezalar, şirketlerin şeffaflık kurallarına uymaması, platformlarındaki yasa dışı içerik ya da dezenformasyonu ele almaması durumunda veriliyor. Avrupa Birliği'ne göre en büyük dezenformasyon kaynağı Elon Musk'ın X'i.

AB neden Elon Musk'ın şirketlerine yöneldi?​


Avrupa Birliği yetkilileri arasındaki müzakerelere aşina olan kişilerin paylaştıklarına göre AB, esasen X'in kendisi yerine Musk'ın cezalandırılıp cezalandırılmayacağını tartışıyor. Komisyon sözcüsü Thomas Regnier'ın aktardıklarına göre DSA yükümlülükleri, platform veya arama motoru üzerinde belirleyici etkiye sahip tüzel kişinin gerçek veya tüzel kişi olmasına bakılmaksızın geçerli.

AB'nin Elon Musk'ın diğer şirketlerine yönelmesinin nedeni ise X'in gelirlerinin düşmesi olabilir. Fidelity'nin Blue Chip Growth Fund'dan yapılan açıklamaya göre, Ağustos ayı itibariyle 9,4 milyar dolar değerinde olan X, Elon Musk'ın satın almasından bu yana toplamda yaklaşık yüzde 80 değer kaybetti.

X yerine Elon Musk'ın şirketlerine ceza verilmesi halinde yetkililer, cezanın miktarını Musk'ın sahibi olduğu birkaç şirketin yıllık gelirlerine göre hesaplayacak. Bununla beraber Tesla'nın halka açık olduğu için bu hesaplamanın dışında tutulacağını da belirtelim.

Bunlara rağmen komisyonun X'e ceza verme konusunda henüz kesin bir karar vermediğini ekleyelim. Bu arada kaynakların belirttiğine göre X, komisyonun endişelerini giderdiği takdirde cezalardan kaçınabilir. Ancak Elon Musk'ın AB yasalarına karşı benimsediği keskin tavır, bu seçeneğin pek de gündemde olmadığını gösteriyor.

AB ve Elon Musk çekişmesi​


2023 yılında DSA'nın zorunlu hükümlerinin öncüsü olarak konumlanan ve gönüllü bir anlaşma olan Uygulama Kuralları'ndan X'in çekilmesini sağlayan Elon Musk, o dönemde bu yana başta Thierry Breton olmak üzere AB yetkilileriyle çekişme içinde. Eskiden soruşturmayı yöneten Thierry Breton'ın yerine Margrethe Vestager gelmiş olsa da Elon Musk'ın tavrının değişeceği düşünülmüyor.
 
Geri
Üst