Doğanın aspirini: Kalp ve beyin sağlığını koruyor, haftada 2 porsiyon tüketmek yeterli

Yasam

Moderator
Doğanın aspirini: Kalp ve beyin sağlığını koruyor, haftada 2 porsiyon tüketmek yeterli

Beslenme uzmanı Mackenzie Burgess, düzenli sardalya tüketiminin, genel sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğunu ileri sürdü.

8HyYWsG6nEu0dELLmVQvgg.jpg

New York Post'a konuşan diyestisyen Mackenzie Burgess, sardalya balığının D vitamini açısından nadir kaynaklardan biri olduğunu, 106 gramlık bir konserve sardalyanın günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 22’sini karşıladığını belirtti. Beslenme uzmanı Ashley Koff ise sardalyanın, düşük cıva içeriği nedeniyle daha güvenli bir seçenek olduğunu söyledi. Sardalyanın, EPA ve DHA gibi omega-3 yağ asitleri açısından da oldukça zengin olduğu vurgulandı. Bu yağ asitleri, kalp sağlığını destekliyor, iltihap önleyici etki gösteriyor ve beynin gri maddesini artırarak Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişimini yavaşlatabiliyor.
j6e2Ugr0kkyOVs3DukKR2Q.jpg

Araştırmalar, haftada 1-2 porsiyon sardalya tüketmenin, kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 30’dan fazla azalttığını ortaya koydu.
AzHgw0feekmUdXTLb0JGfw.jpg

Ashley Koff, sardalyanın GLA adlı bir omega-6 yağ asidi içerdiğini; bunun saç, cilt, tırnak ve hormon sağlığına katkı sağladığını belirtti. Daha önce yapılan çalışmalara göre, sardalyada yüksek miktarda deniz kolajeni de bulunuyor. Bu kolajen türü, özellikle cilt, kemik ve bağ dokuları üzerinde olumlu etkiler yaratıyor.
QfsnkFNVRU-58xYxpbjbGg.jpg

Koff, içeriğindeki B12 vitamini ve kalsiyum sayesinde beyin ve kemik sağlığını destekleyen sardalyaların, aynı zamanda vücuttaki iltihabı azaltıcı bileşenler de barındırdığını belirtti. Bu maddeleri "doğanın aspirini" olarak tanımlayan Koff, özellikle ağrı ve iltihap şikayeti yaşayanların düzenli olarak sardalya tüketmesini önerdi.
Hdzh4sVwf0iMucLBIxn8rg.jpg

Bütçe dostu bir süper gıda olarak öne çıkan sardalya, genellikle başsız şekilde, su, yağ ya da domates sosuyla konservelenmiş olarak satılıyor. Uzmanlar, tuzlu su ve bitkisel yağda olanların açıldıktan sonra bir gün içinde tüketilmesini, domates sosundakilerin ise bir haftaya kadar dayanabildiğini ifade ediyor.
 
Geri
Üst