Teknoloji
Moderator
Dünyanın ilk "geleceğin şehri" olarak tanımlanan ve Toyota tarafından geliştirilen Woven City, Japonya’nın Fuji Dağı eteklerinde yükseliyor. Hidrojen enerjisi, yapay zeka ve ileri teknolojilerle donatılmış bu sıra dışı şehir, ilk sakinlerini ağırlamak için gün sayıyor. 10 milyar dolara inşa edilen şehirde yaşayacakların kira ödemeyeceğini ifade eden şirket, proje kapsamında yarının teknolojilerini geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Dünyaca ünlü Japon otomobil devi Toyota, eski bir otomobil fabrikasının arazisine geleceğin teknolojilerinin yaratılması amacıyla inşa ettiği Woven City'nin ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu.
2020’de duyurulan ve 2021’de inşasına başlanan proje, 10 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçti. Hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan, tamamen bağlantılı bu ekosistem, inovasyon ve sürdürülebilirlik hedefleriyle tasarlandı. “Dokuma Şehri”, geleceğin teknolojilerini geliştirmek için bir laboratuvar işlevi görecek.
Şehir, ilk etapta 100 kişiye kapılarını açmaya hazırlanıyor. Burada ücretsiz yaşayacak olan sakinler, deneysel projelerde görev alarak geleceğin teknolojilerine katkı sunacak. İlerleyen aşamalarda, aileler ve evcil hayvanlarla birlikte bu sayı 2 bin 200 kişiye kadar genişleyecek.
Las Vegas’taki CES 2025’te tanıtılan projede, sakinlerin hayatını kolaylaştıracak pek çok yenilik tanıtıldı: Geceleri eve dönüş yolunda eşlik eden dronlar, yaşlılara destek sağlayacak yapay zeka evcil hayvanları ve günlük işleri üstlenecek yenilikçi çözümler. Ayrıca, 300’den fazla otomatik uçuş gerçekleştiren uçan taksiler ve otonom sürüş sistemleri de şehirde test edilecek.
Proje, yalnızca bir yaşam alanı değil, aynı zamanda yaratıcı fikirlerin özgürce test edilebildiği bir inovasyon merkezi olarak tanımlanıyor. Şehirde yaşayanlar, teknolojinin günlük hayatla buluştuğu benzersiz bir ekosistemin parçası olacak.
Şehrin ilk sakinleri, Japon devinin tarihine gönderme yapılarak “Dokumacılar” olarak adlandırılacak. Şehrin ismi konulurken, Toyota'nın geçmişte dokuma tezgahı üreten bir şirket olarak kurulmasına atıfta bulunuldu. Toyota CEO'su Akio Toyoda, şehrin meddi kâr elde etmesini beklemediğini ancak geleceğin teknolojilerinin çıkacağı kuluçka merkezi olabileceği ifade etti.