'Hazır olun' emri verildi: 72 saatlik 'hayatta kalma planı' başladı!

68639466280d2d4b642bf539.jpg

Birleşik Krallık hükümeti, son üç gündür vatandaşlara dikkat çeken bir çağrıda bulunuyor. Her hanenin, olası bir kriz anında kendi kendine yetebilmesi için "en az 72 saatlik" bir acil durum çantası hazırlaması isteniyor. Peki İngilizler neden bir anda fener, konserve ve su stoklamaya başladı?

'YARDIM ULAŞANA KADAR HAYATTA KALMAK'

Hükümetin resmi sitesi Prepare üzerinden yayınlanan rehberlere göre; şiddetli fırtına, sel, uzun süreli elektrik kesintisi, altyapı çöküşleri ya da salgın hastalık gibi senaryolara karşı halkın hazırlıklı olması gerekiyor. Bu çantaların amacı ise basit: Yardım ulaşana kadar hayatta kalabilmek.

Leman Dergisi'nde skandal Hazreti Muhammed karikatürü! Tepki yağdı, gözaltılar var

'ÜÇ GÜN BOYUNCA YETMELİ'

Yetkililer, her evde en az üç gün boyunca bozulmayacak gıdalar, temiz içme suyu, ilaçlar, ilk yardım malzemeleri, ışık kaynağı, iletişim araçları ve temel hijyen ürünlerinin hazır bulundurulmasını öneriyor. Örneğin her kişi için günde en az 2.5 ila 3 litre içme suyu bulundurulmalı. Elektrik kesintisine karşı elde tutulabilir bir fener ya da kurmalı radyo tavsiye ediliyor. Telefonlar için taşınabilir şarj cihazları, ilaç kullanan bireyler için yedek stoklar, bebekli ve evcil hayvanlı aileler için mama ve bez gibi özel ihtiyaçların da unutulmaması gerektiği vurgulanıyor.

İlginizi Çekebilir

'KAÇIŞ ÇANTASI DA GEREKLİ'

Yalnızca ev için değil, tahliye ihtimaline karşı da bir "kaçış çantası" hazırlanması öneriliyor. Araba ya da kapı girişine konulabilecek bu çantada yedek kıyafet, el feneri, ilk yardım kiti, kişisel belgeler ve sıcak tutacak giysiler gibi temel eşyalar bulunmalı.

'KORKMA DEĞİL PLAN ZAMANI'

Depolama uzmanı Sarah Day, yaşanan bu yönlendirmelerin paniğe kapılmak için değil, bilinçli bir hazırlık süreci başlatmak için yapıldığını vurguladı. "Korkmak değil, plan yapmak gerekiyor. Bu bir panik alımı değil; ihtiyaç duyulabilecek şeyleri yavaş yavaş bir araya getirme süreci" diyen Day, halkı temkinli olmaya çağırdı.

Türkiye'de tarihi baştan yazan keşif: Her şey bilinenden çok farklıymış!

NE OLMUŞTU?

İngiltere’de başlatılan bu hazırlık hamlesi, aslında kıta geneline yayılmış daha geniş bir farkındalık kampanyasının parçası. Avrupa Komisyonu da vatandaşlarına aynı çağrıyı yapıyor: En az 72 saat boyunca dışarıdan yardım almadan yaşanabilecek şekilde hazırlıklı olun. Geçtiğimiz aylarda İskandinav ülkelerinde de aynı çağrı yapılmıştı.

Geri