İlhamı aile mesleği balıkçılıktan aldı: Metal parçalarla sanat eseri üretiyor

Haberler

New member
İlhamı aile mesleği balıkçılıktan aldı: Metal parçalarla sanat eseri üretiyor

Eskişehir'de ilhamını aile mesleği olan balıkçılıktan alan genç sanatçı metal parçalarla sanat eserleri üretiyor.

uRgCJB0EoEKUwjxI0einxg.jpg

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu 22 yaşındaki Mücahit Diyar Arız, Tepebaşı ilçesi Uluönder Mahallesi'ndeki atölyesinde çocukluktan gelen sanat tutkusunu, eğitimini aldığı heykelle birleştiriyor.
7fcXBvUbbUS8JMe11ZB7vg.jpg

Sanat hayatına hurdalıkta bulduğu bir yığın kaşıkla başlayan ve esas ilhamını aile mesleği olan balıkçılıktan alan genç sanatçı, eserlerinde özellikle metal malzemeleri kullanıyor.
a8md7SCs_E2WKJuszN_H7A.jpg

Metali tercih etme nedenini, "Farklı malzemeleri bir araya getirme" mottosuna bağlayan sanatçı, sanayi ortamının sunduğu kolay malzeme erişimi ve rahat çalışma şartlarını avantaja çevirerek tutkusunu geliştirmeyi hedefliyor.
HT6s11E-WkO_QnB1ZQAnJQ.jpg

Eserlerinde neden metali seçtiğinden bahseden Mücahit Diyar Arız, "Farklı malzemeleri bir araya getirme duygusu beni cezbetti. Bunu mermer veya ahşapta yapamayız. Şöyle açıklayayım, ben bir heykel ürettiğimde dünyanın her yerinden metal toplayıp bir araya da getirebilirim. Bu bir araya getirme fikri benim ilgimi çekiyor, hoşuma gidiyor. Heykel bölümünü kazandıktan sonra aslında okula başladığım gün dedim ki 'Tamam ben heykel okuyacağım, ben bu mesleği heykel üzerinden yürüteceğim.' Böyle bir karar verdim" ifadelerini kullandı.
QtoWJepytUGcWqMW1vk4hQ.jpg

Sanayinin metal sanatı için tam bir biçilmiş kaftan olduğundan ve burada çalışmanın kolaylığından bahseden Arız, "Her ne kadar da sanayinin bu bölgesi mermer ile ilgili olsa da metal bulmakta zorlanmıyorum. Malzemeye ulaşmam kolay oluyor.
6EiCBIN8VkCIIoacr-Ik1A.jpg

Örneğin bir tane aparatım eksik oluyor, komşudan alabiliyorum. Ayrıca sanayi ortamı olduğu için çıkardığım gürültü bir problem olmuyor. Daha rahat çalışabiliyorum. İş hayatım 10-11 yaşlarında başladı. Balıkçılık bizim aile mesleğimiz. Benim amcalarım da babam da balıkçıydı. Ben de küçüklükten beri onların yanında gide gele balıkçılık ile ilgili bir şeyler öğrendim. Ama işte o zamanlar balıkçılığı sanatla bağdaştıramadığım için balık benim için çok büyük bir şey değildi. Seviyordum, deniz her zaman beni etkiliyordu ama tam bir anlam ifade etmiyordu" diye konuştu.
ucXNbGika0izkZZIsF7JeA.jpg

Okul yıllarında hurdalığa gittiğini ve orada malzeme topladığını anlatan Arız, "Okuldan hocam Selçuk Yılmaz ile beraber bir yığın metal bulmuştuk. Bana bu metallerden balık yapılabileceğini söylemişti. Hocam gibi çevremdeki diğer insanlar da aslında balık yapmamı bekliyordu. Metallerden balık yapmaya da ilk o zaman başladım. Metalle çalışmaya başladım, bir denedim ve sonra bir baktım ki dur durak gelmedi. Sevdiğim için ne kadar hızlı çalıştığımı fark ettim. Bu tutkumu geliştirmek ve çok daha iyi yerlere gelmek istiyorum" dedi.

Geri