Japonya dünyanın ilk ahşap uydusunu uzaya gönderdi

Teknoloji

Moderator
Teknoloji dünyasının geleceği olarak görülen uzay ve uydu çözümleri, her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Uydu teknolojileri ile ilgili önemli bir yenilik Japonya'dan geldi. Japonya'daki bilim insanları, ahşaptan yapılmış bir uyduyu uzaya fırlattıklarını duyurdu.

Dünya yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte dönecek olan bu uydu ile araştırmacılar, ahşabın uzay koşulları için yeterince dayanıklı olup olmadığını inceleyecek. Pazartesi gecesi fırlatılan LignoSat isimli ahşap uydu, ilk etapta SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşacak.

Sonrasında ise yörüngeye bırakılacak olan LignoSat, 6 ay boyunca üzerindeki cihazlar aracılığıyla ahşabın zorlu uzay koşullarında nasıl dayandığını ölçecek. Ahşap uydu projesi, Kyoto Üniversitesi araştırmacıları ve ahşap şirketi Sumitomo Forestry tarafından 2020 yılında geliştirilmeye başlandı.

2022 yılında ise geliştirilen ahşap uydunun Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 240 günü aşkın süreyle uzay ortamına maruz bırakılma testleri gerçekleştirildi. Araştırmacılar, projede kullanmak için bir tür Manolya ağacı olan Hoonoki'yi tercih ettiler. Hoonoki'nin tercih edilme nedenler ise yüksek işlenebilirliği, kararlılığı ve genel dayanıklılığı olarak ön plana çıkıyor.

LignoSat uydusunun avuç içi büyüklüğünde olduğunu da paylaşalım. Kyoto Üniversitesi araştırmacılarına göre uzayda su veya oksijen bulunmaması, ahşap uyduyu yanma veya çürümeden koruyacak. Projenin başında yer alan Takao Doi, yaptığı açıklamada ahşap uydunun başarılı olması halinde projeyi Elon Musk ve SpaceX’e önermek istediklerini de paylaştı.
 
Geri
Üst