Sam Altman, kâr amacı taşıyan bir şirkete dönüşmesi planlanan OpenAI'ın hissedarı olacak

Teknoloji

Moderator
OpenAI'ın kâr amacı gütmeyen yapıdan uzaklaştığını sizlere aktarmıştık. Son bir yıl içinde Ilya Sutskever ve Andrej Karpathy dahil olmak üzere OpenAI'ın kurucu ortaklarının şirketi terk etmeye başladıklarını gördük, buna son damgayı ise baş teknoloji sorumlusu Mira Muratı'nın ayrılığı vurdu. Üstelik OpenAI'ın başkanı Greg Brockman'ın da bir süredir izinde olduğunu belirtelim. Bu esnada OpenAI'ın CEO'su Sam Altman ise ilk kez şirketten hisse almaya hazırlanıyor.

Konuya yakın kaynakların Reuters ile paylaştığı bilgilere göre; OpenAI, rakibi Anthropic ve baş düşmanı Elon Musk'ın xAI'ı gibi kâr amacı güden bir şirket olarak yeniden yapılanmasının detayları ortaya çıktı. OpenAI'ın kâr amacı gütmeyen bölümünün hem şirketin kar amacı gütmeyen operasyonlarını hem de kâr amacı güden kolunu kontrol ediyor. Şirketin kâr amacı güden kolu da Microsoft gibi şirketlerden yatırım alan bir holding şirketini yönetiyor. Yeni yapılanma kapsamında kâr amacı gütmeyen OpenAI yönetim kurulu, kontrolü bırakırken, yeni kâr amacı güden OpenAI kuruluşunda azınlık hissesini elinde bulunduracak.

OpenAI, ilk olarak kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak hayata geçirildi. Şirketin yapısını anlatan sayfada, yıllar boyunca toplamda yalnızca 130,5 milyon dolar bağış toplandığı ve bu miktarın, temel araştırmalarını ilerletmek için gereken hesaplama gücü ve yetenek maliyetlerini karşılamada yetersiz kaldığı açıkça ifade edildi. O dönemde tamamen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan OpenAI, bu sorunu çözmek amacıyla kâr amacı güden bir yan kuruluş kurdu. Bu yapı altında, Microsoft da dahil olmak üzere yatırımcılara tahsis edilebilecek kârın bir sınırı var. OpenAI'ın bu sınırın ötesinde kazandığı her şey kâr amacı gütmeyen bölümüne gitmekteydi. Yakın zamanda bu durumun değişeceğini söylemek mümkün.

Bu yeni yapılanma ile OpenAI'ın, şirketin mevcut getiri sınırından rahatsız olan dış yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi amaçlanıyor. Yeniden yapılandırma sonrasında şirketin 150 milyar dolar değerinde olabileceği düşünülüyor. Öte yandan şirketin yapılanmasındaki bu değişim, yapay zeka güvenlik topluluğunun, yapay süper zeka ve yapay genel zeka arayışındaki OpenAI'a dair endişelerini artırabilir. Zira şirket, yakın geçmişte yapay zekanın uzun vadeli risklerine odaklanan süper hizalama ekibini feshetti.

Altman'ın ne kadar hisse alacağı ise şu an için bilinmiyor. Çok sayıda startup yatırımıyla halihazırda bir milyarder olan Altman, daha önce şirkette hisse almamayı seçtiğini çünkü yönetim kurulunun şirkette hissesi olmayan ilgisiz yöneticilerden oluşan bir çoğunluğa ihtiyaç duyduğunu belirtmişti. Ayrıca yeterince parası olduğunu ve bu işi sevdiği için yaptığını söylemişti. Görünen o ki; OpenAI'ın başarısı, Sam Altman'ın da fikrini değiştirdi.

Paylaşılan bilgilere göre, şirket, yeniden yapılandırma planının ayrıntılarının büyük bir kısmı ve zaman çizelgesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
 
Geri
Üst