Teknoloji
Moderator
Bu yıl Hepsiburada, Getir, n11 ve Modanisa olmak üzere e-ticaret şirketlerinin satışına şahit olduk. Geçtiğimiz yıllardan bugüne Türkiye'de satışı gerçekleşen e-ticaret şirketlerine gelin birlikte bakalım.
Hepsiburada'nın çoğunluk hissesinin, 1.1 milyar dolarlık satış bedeliyle Kaspi.kz tarafından satın alındığını sizlere aktarmıştık. Hisseleri Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin kurucusu ve hakim hissedarı Hanzade Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Işıl Doğan ile Hepsiburada’nın yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bağlayıcı bir sözleşme imzaladıklarını açıkladı.
İşlem kapsamında, toplam hisse devri değeri yaklaşık 1 milyar 127 milyon dolar olup, ödemenin 2 taksitte yapılması konusunda anlaşıldı. Hisse devir sözleşmesinin, mutat kapanış koşullarına ve Türkiye’deki idari izinlerin alınmasına tabi olduğunu; kapanışın 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtelim.
2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan ve pazar yerindeki 101 bin iş ortağı ile 12 milyon aktif müşteriye hizmet veren Hepsiburada, 2023 mali yılında yaklaşık 4 milyar dolar tutarında toplam satış hacmi (Gross Merchandise Value – GMV) ile GMV’nin yüzde 1,8’i tutarında pozitif EBITDA (FAVÖK) yarattı. Şirket, 2021 yılında gerçekleştirdiği Nasdaq halka arzında 3.9 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.
250 milyon dolar yatırım alan Getir'in yeni yapılanmasına dair durumu Haziran ayında sizlerle paylaşmıştık. Bu yılın Eylül ayında Rekabet Kurumu'nun paylaştığı bilgilere göre; Getir Perakende Lojistik Anonim Şirketi'nin tek kontrolünün nihai olarak Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işlemi için başvuruda bulunuldu. Aynı ay içinde rekabet Kurumu, Getir'in tek kontrolünün Mubadala tarafından devralınmasına onay verdi. Rekabet Kurumu'nun da onay vermesiyle birlikte Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetim ve çoğunluk hissesi Mubadala Investment Company'e geçti.
2024'ün Nisan ayında Re-Pie Portföy, modern muhafazakâr giyim alanında faaliyet gösteren uluslararası online moda ve alışveriş platformu Modanisa’nın tamamını satın aldı. Modanisa, Re-Pie Portföy Embedded Girişim Sermayesi Fonu’ndan (GSYF) 12 milyon dolar yeni yatırım aldı.
Re-Pie Portföy, 2022 yılında Modanisa’nın 20 milyon dolar yatırım aldığı köprü yatırım turuna da liderlik etmiş ve şirkete, Re-Pie Portföy Modanisa GSYF ile 15 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmişti. Köprü yatırım turuna Re-Pie Portföy haricinde ise Goldman Sachs, IPY ve EBRD gibi prestijli yatırımcılar da katılmıştı. 2021 yılında 100 binden fazla ürüne sahip olan Modanisa, 140 ülkeye satış yapmaktaydı. 2024 yılında ise Modanisa, dünyanın dört bir yanından ayda 20 milyon ziyaretçiye mobil uygulaması ve internet sitesinden ulaştığını açıkladı
Bu yılın Nisan ayında Şok Market, İstegelsin'i 220 milyon TL karşılığında satın aldı. Şok Market, e-ticaret platformundaki büyümesini hızlandırmak amacıyla, Future Teknoloji Ticaret A.Ş.'nin, yani İstegelsin'in sermayesinin tamamını temsil eden payları satın aldı. Şirket, bu kapsamda, Future Teknoloji Ticaret A.Ş.'nin tüm paylarının 220 milyon TL'ye satın alınması için pay alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
Şok tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, işlem fiyatı, değerleme raporunda belirlenen şirket değer aralığı orta noktasına göre yüzde 10 iskonto içerecek şekilde pazarlık usülü ile 220 milyon TL olarak belirlendi.
İstegelsin 2020'de 10 kat büyüme göstermişti. Hatta şirket, 2020 Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nda Runner Ups ödüllerinde yüzde 4921’lik bir büyüme ile birincilik ödülünün sahibi oldu.
Geçtiğimiz yıllarda Getir'in n11.com'a ortak olduğunu ve Getir'in n11.com'a ortak olması ile ilgili merak edilen finansal detayları daha önce sizlere aktarmıştık. 2023 yılının Haziran ayında Getir kurucusu ve CEO'su Nazım Salur, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşım ile Getir'in, n11'in diğer hisselerini de aldığını duyurdu. Böylece Getir n11'in tüm hisselerini almış oldu.
Bu yılın Haziran ayında ise Getir'in online market ve yemek teslimatında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçerken, Nazım Salur ve Getir kurucularının büyük ortak olarak yöneteceği yeni bir grup oluşturulmuştu. Söz konusu grupta e-ticaret alanında faaliyet gösteren n11, mobilite alanında faaliyet gösteren GetirBiTaksi ve GetirAraç, kariyer platformu Getirİş ve New York'ta market ürünleri teslimatı alanında faaliyet gösteren FreshDirect yer alıyordu.
Eylül ayında ise Getir, n11'i Borancılı Teknoloji'ye devretti. Ticaret Sicil'de yer alan bilgilere göre; n11'in sahipliği Getir'den Borancılı Teknoloji Anonim Şirketine geçti. Paylaşılan bilgilere göre; Getir Perakende Lojistik Anonim Şirketinin Şirketteki doğrudan pay sahipliği oranı yüzde 100 iken yüzde 0'a düştü. Borancılı Teknoloji Anonim Şirketinin n11'deki doğrudan pay sahipliği oranı yüzde 0 iken yüzde 100 oldu. Bu noktada Borancılı Teknoloji Anonim Şirketi'nin Getir'in kurucu ortaklarından Serkan Borançılı'ya ait olduğunu belirtelim.
Trendyol 2021 yılında gerçekleştirdiği sermaye artışı ile mevcut ortağı Alibaba'dan 350 milyon dolar yatırım aldı ve şirket değerlemesi 9.35 milyar dolara yükseldi. Gerçekleşen yatırım sonrası Alibaba'nın Trendyol'daki toplam hissesi yüzde 86.50'ye yükselirken, şirketin kurucu ortağı Demet Mutlu yüzde 6.96, Evren Üçok yüzde 5.55, Begüm Tekin yüzde 0.78 ve Zeki Güçlü Kaya ise yüzde 0.21 hisse oranlarına sahip oldular.
2023 yılında Trendyol, Almanya ve Azerbaycan'ın ardından Körfez ülkelerine açıldı. Aynı yıl Trendyol, kasım ayında gerçekleştirdiği "Kasım Kampanya" sonuçlarını açıkladı. Platform, kampanya döneminde 400 bin satıcı 100 milyon ürünü müşterileriyle buluşturdu.
2021 yılında Yemeksepeti, Marketo’yu satın aldı. Marketyo, son olarak Esor'dan 1.4 milyon dolar yatırım alarak e-ticaret servis sağlayıcısı olmaktan öte B2C pazarı hedeflemeye dönmüştü. Esor'un haricinde 2017'de Keiretsu Forum'dan 1.4 milyon TL yatırım alan Ankara merkezli Marketyo'nun satışı ile birlikte Keiretsu Forum 4 yılda, Esor ise 2 yılda Exit'i gerçekleştirmiş oluyor. Geçtiğimiz yıl bu dönemde 43 ilde toplamda 65 market zinciri ile çalışan Marketyo'nun 2021 hedefi ise 81 ilde hizmet vermek ve teslimat noktası 500'e çıkması şeklindeydi.
2020 yılında Türkiye odaklı özel sermaye şirketi Actera, Vivense’ye 130 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Tech.eu tarafından paylaşılan bilgilere göre; anlaşma, Earlybird VC ve FJ Labs dahil olmak üzere önceki yatırımcıların hisse satışını da içermekteydi. Bu noktada Earlybird Digital East Fund'ın Vivense'i çeşitli finansman turlarında desteklediğini ve işlem öncesinde yüzde 40'ın üzerinde hisseye sahip olduğunu belirtelim.
2019 yılında Evidea'nın çoğunluk hissesini Topbaş Ailesi aldı. Tiger Global ve Emre Kurttepeli, sahip oldukları Evidea hisselerini Topbaş Ailesi'ne devretti. Tiger Global'in Evidea'ya 2013 ve 2015 yıllarında iki kere olmak üzere toplamda 5 milyon dolar yatırım yaptığını da ekleyelim.
Online alışverişin yanı sıra fiziksel mağazaları ile de büyümesine devam eden Evidea'nın 2021 yılında 8 ilde 17 mağazası bulunmaktaydı. Şirket o dönemde yıl sonuna kadar 30 fiziksel mağazaya ulaşmayı hedefliyordu. Şirketin sitesinde paylaştığı bilgilere göre Evidea 2025 yılı sonuna kadar 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
2015 yılında Yemeksepeti.com 589 milyon dolar değerlemeyle Delivery Hero tarafından satın alındı. Anlaşma çerçevesinde Yemeksepeti'nin tüm hisseleri 589 milyon dolar toplam değerleme üzerinden Delivery Hero'ya geçti. O dönemde yapılan açıklamada Yemeksepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın'ın Yemeksepeti’ndeki mevcut görevine devam edeceği, ayrıca Delivery Hero’nun yönetiminde de aktif rol üstleneceği belirtildi.
2015 verilerine göre; yemeksepeti satın almasıyla aktif olduğu ülke sayısını 32’ye çıkaran Delivery Hero, 100 binden fazla restoran barındıran ağıyla ayda yaklaşık 10 milyon siparişe aracılık etmekteydi. 2001'de kurulan Yemeksepeti'yse, o dönemde Türkiye dahil 8 ülkede hizmet veriyor. Yemekspeti 2022 yılında 30 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı. 2023 yılında açıklanan verilere göre ise Yemeksepeti'nin sadakat programı Yemeksepeti Club'ın kullanıcı sayısı ilk üç ayda 2.5 milyona ulaştı.
2013 yılında Doğan Grubu'nun idefix satın alması tamamlandı. Böylece şirket D&R'a ait oldu. Satın alma ile ilgili Borsa İstanbul'a yapılan açıklamaya göre toplam değerleme 11.5 milyon TL oldu. Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirime göre; satın alma anlaşmasının bünyesinde Idefix'in yanı sıra Prefix, Sabitfikir ve geçen haftalarda açılan HesapKitap.com'un bulunduğu tüm EBİ markaları yer aldı. Sitesinde yer alan bilgilere göre; idefix şu anda Turkuvaz Müzik Kitap ve Pazarlama A.Ş. altında faaliyet göstermekte.
2012 yılında ebebek.com'un çoğunluk hissesi satıldı. O dönemde paylaşılan bilgilere göre; ebebek.com sermayesi gelen yatırım ile önce 1.5 milyon TL'den 4 milyon TL'ye ardından 4,8 milyon TL'ye yükseltildi. Topbaş Ailesi ise yeni üyelerle yönetim kuruluna katıldı.Yatırım ve sermaye artırımı sonrası Halil Erdoğmuş'un hisse oranı yüzde 41,17'ye gerilerkeni Mustafa Latif Topbaş, Muhammed Topbaş ve Musa Topbaş'ın toplam hisse oranı ise yüzde 50,4'e çıktı. 2023 yılında halka arz başvurusu gerçekleştiren ebebek, SPK'nın onayı ardından hisse başına 46,50 TL'den halka arz gerçekleştirmeye odaklandı. O dönemde 200'ün üzerinden fiziksel mağazaya sahip olan ebebek, halka arz sonrasında bireysel yatırımcıların yakın ilgisiyle karşılaştı.
eBay 2011 yılında yüzde 93'ünü satın aldığı GittiGidiyor'un 2016 yılında tek sahibi haline geldi. iLab Ventures'ın yüzde 7 hissesini alarak GittiGidiyor'un tamamına sahip olan eBay, alınan duyumlara göre, işlem sonrasında GittiGidiyor'un değerlemesini 720 milyon dolara yükseltti.
2022 yılında ise GittiGidiyor, 20 yılı aşan yolculuğunun sonuna geldi. GittiGidiyor ile ilgili önemli bir açıklama paylaşan eBay, GittiGidiyor operasyonlarının durdurulacağını açıkladı.
Naspers 2011'de Markafoni'nin yaklaşık yüzde 70'ini satın almış, 2014'te ise tamamına sahip olmuştu. 2015 yılına geldiğimizde İngiltere merkezli Select Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, Markafoni'yi 15 milyon dolarlık bir maliyetle satın aldı. O dönemde Mahiroğlu, 30 Haziran'da faaliyetlerini durduran Markafoni'nin yeni dönemde daha hızlı sipariş göndereceğine ve özellikle kargo/lojistik tarafında daha iyi bir deneyim sunacağına işaret etti. Ancak 2017 yılında Markafoni kapandı.
Son olarak Türkiye'de satışı gerçekleşen e-ticaret şirketlerinin yanı sıra Morhipo'nun kapandığını hatırlatalım.Türkiye'de satılan e-ticaret şirketleri listesine eklemek istedikleriniz varsa, yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Hepsiburada
Hepsiburada'nın çoğunluk hissesinin, 1.1 milyar dolarlık satış bedeliyle Kaspi.kz tarafından satın alındığını sizlere aktarmıştık. Hisseleri Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.’nin kurucusu ve hakim hissedarı Hanzade Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı, Begüm Doğan Faralyalı, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Işıl Doğan ile Hepsiburada’nın yüzde 65,4’ünü temsil eden A ve B grubu hisselerinin devri için bağlayıcı bir sözleşme imzaladıklarını açıkladı.
İşlem kapsamında, toplam hisse devri değeri yaklaşık 1 milyar 127 milyon dolar olup, ödemenin 2 taksitte yapılması konusunda anlaşıldı. Hisse devir sözleşmesinin, mutat kapanış koşullarına ve Türkiye’deki idari izinlerin alınmasına tabi olduğunu; kapanışın 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtelim.
2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan ve pazar yerindeki 101 bin iş ortağı ile 12 milyon aktif müşteriye hizmet veren Hepsiburada, 2023 mali yılında yaklaşık 4 milyar dolar tutarında toplam satış hacmi (Gross Merchandise Value – GMV) ile GMV’nin yüzde 1,8’i tutarında pozitif EBITDA (FAVÖK) yarattı. Şirket, 2021 yılında gerçekleştirdiği Nasdaq halka arzında 3.9 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.
Getir
250 milyon dolar yatırım alan Getir'in yeni yapılanmasına dair durumu Haziran ayında sizlerle paylaşmıştık. Bu yılın Eylül ayında Rekabet Kurumu'nun paylaştığı bilgilere göre; Getir Perakende Lojistik Anonim Şirketi'nin tek kontrolünün nihai olarak Mubadala Investment Company PJSC tarafından devralınması işlemi için başvuruda bulunuldu. Aynı ay içinde rekabet Kurumu, Getir'in tek kontrolünün Mubadala tarafından devralınmasına onay verdi. Rekabet Kurumu'nun da onay vermesiyle birlikte Getir'in Türkiye'deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetim ve çoğunluk hissesi Mubadala Investment Company'e geçti.
Modanisa
2024'ün Nisan ayında Re-Pie Portföy, modern muhafazakâr giyim alanında faaliyet gösteren uluslararası online moda ve alışveriş platformu Modanisa’nın tamamını satın aldı. Modanisa, Re-Pie Portföy Embedded Girişim Sermayesi Fonu’ndan (GSYF) 12 milyon dolar yeni yatırım aldı.
Re-Pie Portföy, 2022 yılında Modanisa’nın 20 milyon dolar yatırım aldığı köprü yatırım turuna da liderlik etmiş ve şirkete, Re-Pie Portföy Modanisa GSYF ile 15 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmişti. Köprü yatırım turuna Re-Pie Portföy haricinde ise Goldman Sachs, IPY ve EBRD gibi prestijli yatırımcılar da katılmıştı. 2021 yılında 100 binden fazla ürüne sahip olan Modanisa, 140 ülkeye satış yapmaktaydı. 2024 yılında ise Modanisa, dünyanın dört bir yanından ayda 20 milyon ziyaretçiye mobil uygulaması ve internet sitesinden ulaştığını açıkladı
İstegelsin
Bu yılın Nisan ayında Şok Market, İstegelsin'i 220 milyon TL karşılığında satın aldı. Şok Market, e-ticaret platformundaki büyümesini hızlandırmak amacıyla, Future Teknoloji Ticaret A.Ş.'nin, yani İstegelsin'in sermayesinin tamamını temsil eden payları satın aldı. Şirket, bu kapsamda, Future Teknoloji Ticaret A.Ş.'nin tüm paylarının 220 milyon TL'ye satın alınması için pay alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
Şok tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, işlem fiyatı, değerleme raporunda belirlenen şirket değer aralığı orta noktasına göre yüzde 10 iskonto içerecek şekilde pazarlık usülü ile 220 milyon TL olarak belirlendi.
İstegelsin 2020'de 10 kat büyüme göstermişti. Hatta şirket, 2020 Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nda Runner Ups ödüllerinde yüzde 4921’lik bir büyüme ile birincilik ödülünün sahibi oldu.
n11
Geçtiğimiz yıllarda Getir'in n11.com'a ortak olduğunu ve Getir'in n11.com'a ortak olması ile ilgili merak edilen finansal detayları daha önce sizlere aktarmıştık. 2023 yılının Haziran ayında Getir kurucusu ve CEO'su Nazım Salur, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşım ile Getir'in, n11'in diğer hisselerini de aldığını duyurdu. Böylece Getir n11'in tüm hisselerini almış oldu.
Bu yılın Haziran ayında ise Getir'in online market ve yemek teslimatında çoğunluk hissesi Mubadala'ya geçerken, Nazım Salur ve Getir kurucularının büyük ortak olarak yöneteceği yeni bir grup oluşturulmuştu. Söz konusu grupta e-ticaret alanında faaliyet gösteren n11, mobilite alanında faaliyet gösteren GetirBiTaksi ve GetirAraç, kariyer platformu Getirİş ve New York'ta market ürünleri teslimatı alanında faaliyet gösteren FreshDirect yer alıyordu.
Eylül ayında ise Getir, n11'i Borancılı Teknoloji'ye devretti. Ticaret Sicil'de yer alan bilgilere göre; n11'in sahipliği Getir'den Borancılı Teknoloji Anonim Şirketine geçti. Paylaşılan bilgilere göre; Getir Perakende Lojistik Anonim Şirketinin Şirketteki doğrudan pay sahipliği oranı yüzde 100 iken yüzde 0'a düştü. Borancılı Teknoloji Anonim Şirketinin n11'deki doğrudan pay sahipliği oranı yüzde 0 iken yüzde 100 oldu. Bu noktada Borancılı Teknoloji Anonim Şirketi'nin Getir'in kurucu ortaklarından Serkan Borançılı'ya ait olduğunu belirtelim.
Trendyol
Trendyol 2021 yılında gerçekleştirdiği sermaye artışı ile mevcut ortağı Alibaba'dan 350 milyon dolar yatırım aldı ve şirket değerlemesi 9.35 milyar dolara yükseldi. Gerçekleşen yatırım sonrası Alibaba'nın Trendyol'daki toplam hissesi yüzde 86.50'ye yükselirken, şirketin kurucu ortağı Demet Mutlu yüzde 6.96, Evren Üçok yüzde 5.55, Begüm Tekin yüzde 0.78 ve Zeki Güçlü Kaya ise yüzde 0.21 hisse oranlarına sahip oldular.
2023 yılında Trendyol, Almanya ve Azerbaycan'ın ardından Körfez ülkelerine açıldı. Aynı yıl Trendyol, kasım ayında gerçekleştirdiği "Kasım Kampanya" sonuçlarını açıkladı. Platform, kampanya döneminde 400 bin satıcı 100 milyon ürünü müşterileriyle buluşturdu.
Marketyo
2021 yılında Yemeksepeti, Marketo’yu satın aldı. Marketyo, son olarak Esor'dan 1.4 milyon dolar yatırım alarak e-ticaret servis sağlayıcısı olmaktan öte B2C pazarı hedeflemeye dönmüştü. Esor'un haricinde 2017'de Keiretsu Forum'dan 1.4 milyon TL yatırım alan Ankara merkezli Marketyo'nun satışı ile birlikte Keiretsu Forum 4 yılda, Esor ise 2 yılda Exit'i gerçekleştirmiş oluyor. Geçtiğimiz yıl bu dönemde 43 ilde toplamda 65 market zinciri ile çalışan Marketyo'nun 2021 hedefi ise 81 ilde hizmet vermek ve teslimat noktası 500'e çıkması şeklindeydi.
Vivense
2020 yılında Türkiye odaklı özel sermaye şirketi Actera, Vivense’ye 130 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Tech.eu tarafından paylaşılan bilgilere göre; anlaşma, Earlybird VC ve FJ Labs dahil olmak üzere önceki yatırımcıların hisse satışını da içermekteydi. Bu noktada Earlybird Digital East Fund'ın Vivense'i çeşitli finansman turlarında desteklediğini ve işlem öncesinde yüzde 40'ın üzerinde hisseye sahip olduğunu belirtelim.
Evidea
2019 yılında Evidea'nın çoğunluk hissesini Topbaş Ailesi aldı. Tiger Global ve Emre Kurttepeli, sahip oldukları Evidea hisselerini Topbaş Ailesi'ne devretti. Tiger Global'in Evidea'ya 2013 ve 2015 yıllarında iki kere olmak üzere toplamda 5 milyon dolar yatırım yaptığını da ekleyelim.
Online alışverişin yanı sıra fiziksel mağazaları ile de büyümesine devam eden Evidea'nın 2021 yılında 8 ilde 17 mağazası bulunmaktaydı. Şirket o dönemde yıl sonuna kadar 30 fiziksel mağazaya ulaşmayı hedefliyordu. Şirketin sitesinde paylaştığı bilgilere göre Evidea 2025 yılı sonuna kadar 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Yemeksepeti
2015 yılında Yemeksepeti.com 589 milyon dolar değerlemeyle Delivery Hero tarafından satın alındı. Anlaşma çerçevesinde Yemeksepeti'nin tüm hisseleri 589 milyon dolar toplam değerleme üzerinden Delivery Hero'ya geçti. O dönemde yapılan açıklamada Yemeksepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın'ın Yemeksepeti’ndeki mevcut görevine devam edeceği, ayrıca Delivery Hero’nun yönetiminde de aktif rol üstleneceği belirtildi.
2015 verilerine göre; yemeksepeti satın almasıyla aktif olduğu ülke sayısını 32’ye çıkaran Delivery Hero, 100 binden fazla restoran barındıran ağıyla ayda yaklaşık 10 milyon siparişe aracılık etmekteydi. 2001'de kurulan Yemeksepeti'yse, o dönemde Türkiye dahil 8 ülkede hizmet veriyor. Yemekspeti 2022 yılında 30 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğunu açıkladı. 2023 yılında açıklanan verilere göre ise Yemeksepeti'nin sadakat programı Yemeksepeti Club'ın kullanıcı sayısı ilk üç ayda 2.5 milyona ulaştı.
idefix
2013 yılında Doğan Grubu'nun idefix satın alması tamamlandı. Böylece şirket D&R'a ait oldu. Satın alma ile ilgili Borsa İstanbul'a yapılan açıklamaya göre toplam değerleme 11.5 milyon TL oldu. Konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirime göre; satın alma anlaşmasının bünyesinde Idefix'in yanı sıra Prefix, Sabitfikir ve geçen haftalarda açılan HesapKitap.com'un bulunduğu tüm EBİ markaları yer aldı. Sitesinde yer alan bilgilere göre; idefix şu anda Turkuvaz Müzik Kitap ve Pazarlama A.Ş. altında faaliyet göstermekte.
ebebek
2012 yılında ebebek.com'un çoğunluk hissesi satıldı. O dönemde paylaşılan bilgilere göre; ebebek.com sermayesi gelen yatırım ile önce 1.5 milyon TL'den 4 milyon TL'ye ardından 4,8 milyon TL'ye yükseltildi. Topbaş Ailesi ise yeni üyelerle yönetim kuruluna katıldı.Yatırım ve sermaye artırımı sonrası Halil Erdoğmuş'un hisse oranı yüzde 41,17'ye gerilerkeni Mustafa Latif Topbaş, Muhammed Topbaş ve Musa Topbaş'ın toplam hisse oranı ise yüzde 50,4'e çıktı. 2023 yılında halka arz başvurusu gerçekleştiren ebebek, SPK'nın onayı ardından hisse başına 46,50 TL'den halka arz gerçekleştirmeye odaklandı. O dönemde 200'ün üzerinden fiziksel mağazaya sahip olan ebebek, halka arz sonrasında bireysel yatırımcıların yakın ilgisiyle karşılaştı.
GittiGidiyor
eBay 2011 yılında yüzde 93'ünü satın aldığı GittiGidiyor'un 2016 yılında tek sahibi haline geldi. iLab Ventures'ın yüzde 7 hissesini alarak GittiGidiyor'un tamamına sahip olan eBay, alınan duyumlara göre, işlem sonrasında GittiGidiyor'un değerlemesini 720 milyon dolara yükseltti.
2022 yılında ise GittiGidiyor, 20 yılı aşan yolculuğunun sonuna geldi. GittiGidiyor ile ilgili önemli bir açıklama paylaşan eBay, GittiGidiyor operasyonlarının durdurulacağını açıkladı.
Markafoni
Naspers 2011'de Markafoni'nin yaklaşık yüzde 70'ini satın almış, 2014'te ise tamamına sahip olmuştu. 2015 yılına geldiğimizde İngiltere merkezli Select Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, Markafoni'yi 15 milyon dolarlık bir maliyetle satın aldı. O dönemde Mahiroğlu, 30 Haziran'da faaliyetlerini durduran Markafoni'nin yeni dönemde daha hızlı sipariş göndereceğine ve özellikle kargo/lojistik tarafında daha iyi bir deneyim sunacağına işaret etti. Ancak 2017 yılında Markafoni kapandı.
Son olarak Türkiye'de satışı gerçekleşen e-ticaret şirketlerinin yanı sıra Morhipo'nun kapandığını hatırlatalım.Türkiye'de satılan e-ticaret şirketleri listesine eklemek istedikleriniz varsa, yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.